HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Så många minuter behöver du röra dig – WHO:s nya rekommendationer

30 nov, 2020 
Kvinna rör sig enligt WHO:s nya riktlinjer om fysisk aktivitet
Världshälsorganisationen, WHO, har tagit fram nya riktlinjer för hur mycket vi behöver röra oss varje vecka. Så här mycket fysisk aktivitet behöver vi enligt de nya rekommendationerna.
Annons
MåBra: 3 grymma övningar för hela kroppenBrand logo
MåBra: 3 grymma övningar för hela kroppen

Världshälsoorganisationen har för första gången på tio år uppdaterat sina riktlinjer för fysisk aktivitet. En av nyheterna i de nya riktlinjerna är att man nu rekommenderar att begränsa det långvariga stillasittandet, som blivit en allt högre riskfaktor för ohälsa.

WHO: Vi behöver röra oss regelbundet

Vi behöver röra på oss regelbundet, även personer som är fysiskt aktiva i övrigt behöver tänka på att inte sitta ner för långa stunder i taget.

I de nya riktlinjerna står också att vi bör röra på oss minst mellan 150 – 300 minuter, eller 2,5 – 5 timmar i veckan. Och då så att pulsen kommer upp till åtminstone måttlig, som i raska promenader till exempel. Tidigare har man bara rekommenderat minst 150 minuter i veckan.

Riktlinjerna beror på olika åldrar

Beroende på ålder kan riktlinjerna variera. Äldre rekommenderas till exempel att träna sin balans. Man trycker också på att det är viktigt att styrketräna stora muskelgrupper. Sedan tidigare rekommenderar man att vi tränar någon typ av muskelstärkande fysisk aktivitet minst två gånger i veckan.

Annons

WHO trycker också på att röra sig lite är bättre än att inte röra på sig alls. De nya riktlinjerna har tagits fram utifrån fakta av befintlig forskning. WHO menar att upp till fem miljoner dödsfall skulle kunna undvikas globalt om människor faktiskt rörde på sig mer.

Kvinna gör sig redo att träna, efter WHO:s nya riktlinjer om fysisk aktivitet
Att röra på sig regelbundet är lika viktigt som att träna hårdare några gånger i veckan.

Folkhälsomyndigheten tar fram nya rekommendationer

Även i Sverige kommer det att komma nya riktlinjer. Folkhälsomyndigheten jobbar just nu med att ta fram rekommendationerna, och de kommer lanseras under våren 2021. Även här kommer det att bli riktlinjer kring att minska stillasittandet. De införs som ett stöd i verksamheter som idag jobbar med fysisk aktivitet.

– Riktlinjer i sig ger inte mer rörelse eller mindre sittande, men är ett viktigt steg i nationell samordning och kan ge stöd i det regionala och lokala arbetet. För arbetet med att ta fram och införa svenska riktlinjer för vi därför dialog med en rad andra myndigheter och organisationer, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten Foto: TT

LÄS MER:

Testa 10x10-träningen för starkare mage och bål

6 vanliga träningsmissar vi gör när vi börjar träna

Tabata: Testa effektiva 4 minuters-träningen du kan göra hemma

Annons