Hur stretchar jag ryggen och slipper värk? Träningsexperten svarar

kvinna stretchar ryggen och vill slippa värk
1:00

Efter reklamen: Ont i ryggen 4 övningar mot värk i ländryggen

(1:00)

Det kom en fråga till vår träningsexpert Sandra Hiort:

”Hur stretchar jag ryggen och slipper värk?”

Hjälp, jag har problem med ryggen som jag skulle vilja sträcka ut. Till exempel kan det göra ont i ländryggen, då hjälper det att sitta på huk, men jag klarar det inte så länge. Har även andra delar av ryggen jag vill komma åt, hur gör jag? Och hur blir jag av med ryggproblemen?

Träningsexperten svarar:

”Prova vilken stretch du gillar – och stärk ryggen”

Det finns många härliga rygg-stretchövningar. Man ska inte heller glömma bort rumpa och ben som ofta kan hänga ihop med ryggbesvär, inte minst när det handlar om ländryggen.

Vad man tycker är skönt kan vara individuellt och beror på var i ryggen man vill komma åt.

7 bästa stretchövningarna för en skönare ländrygg

Hitta favoritövningarna som fungerar för just dig och där det sträcker på helt rätt ställen, jobba med kroppen i olika riktningar och testa dig fram för att hitta rätt. Stanna till lite extra där det behövs som mest och sträck gärna här i några minuter.

Andas dig igenom stretchövningarna. Ta långa, djupa andetag som hjälper kroppen att slappna av ordentligt.

Det ska inte göra ont när du stretchar

Att stretcha ryggen ska aldrig göra ont. Det kan förstås dra och spänna lite, men du ska inte känna smärta. Skulle någon övning göra att det händer så skippa den tills du har stämt av med läkare vad som är bra för dig.

Fördelarna med att stretcha är många; bättre blodcirkulation, musklerna slapp- nar av och du minskar risken för att bli spänd, stel och få ont. Du får bättre rörlighet och kan minska risk för skador.

stretchar ryggen

För att sträcka hela ryggen – jobba i olika riktningar. Du kan göra enkla övningar från stående; fälla överkroppen framåt och slappna av, luta åt en sida med armen sträckt över huvudet ...

Du kan ligga på rygg med knäna uppdragna mot bröstet, eller lyfta knäna så benen är i 90 grader och låta dem falla åt sidan medan du med bägge armarna rakt ut åt sidorna vänder huvudet åt motsatt håll, du kan ta tag i en stång och låta kroppen hänga ...

Ryggövningar: Så tränar du ryggen bäst – på gym eller hemma

Stärk upp ryggen med styrketräning

För att slippa ryggvärk framöver vill jag också rekommendera en mix av styrkeövningar, träna även rumpa och mage, och rörlighetsträning. Blandat med stretch.

När du känner dig redo för det.Trappa upp träningen försiktigt, lite i taget. Men allra först och främst kan det vara bra att ta reda på vad dina problem kommer av. Så att du jobbar på rätt sätt med att åtgärda problemen.

Fler stretch- och träningsövningar hittar du här.

Foto: TT