Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Hjälp, hur hittar jag träningsmotivation? Experterna svarar!

02 jan, 2021 
kvinna har hittat träningsmotivation
Att hitta träningsmotivationen är lätt ibland med oftast är det kanske något man får kämpa med. Den kommer tyvärr inte bara av sig självt. Så – hur gör man då? Träningsexperterna tipsar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Få mer tränings motivation – experternas tipsBrand logo
Få mer tränings motivation – experternas tips

Träningsmotivation är inte alltid lätt att hitta, men det finns många olika knep att ta till. Här tipsar träningsexperterna om hur du kan tänka och göra!

Annika Sjöö: Motivationen kommer inte av sig själv

– Jag önskar verkligen att jag satt inne på en mirakelkur kring det där med motivation! Men om det är något jag vet om motivation så är det att den oftast inte bara kommer av sig själv. Om vi sitter och väntar på att den ska komma så är risken stor att vi får vänta väldigt länge! Och om vi bara hade tränat när vi var motiverade så kanske vi inte hade tränat alls.

Oftast behöver vi göra något för att motivationen ska komma. En handling från vår sida som tar oss dit. I många fall handlar det om att göra något annorlunda jämfört med hur vi brukar agera.

För någon skulle det exempelvis kunna innebära att istället för att slänga sig på soffan när vi kommer hem så bestämmer vi oss för att ta exempelvis en 15 minuters promenad. Och när vi har gjort något annorlunda tillräckligt många gånger så har vi skapat en god vana!

Annons

Och hur gör vi för att behålla träningsmotivationen?

– Låt saker ta sin tid och gå inte ut för hårt i början! Då är chansen större att vi orkar fortsätta och bibehålla motivationen. Små steg i taget. Starta lagom och addera mer över tid tror jag är ett vinnande koncept!

Kvinna har hittat träningsmotivation i löpning
Ta små steg i taget när du börjar träna – så småningom har du byggt en bra vana.

Mårten Nylén: Hitta motivationen i ett varför

– Mitt tips är att starta med att hitta ett varför. Detta kan vara att må bättre, inte ha ont, orka mer eller kanske att bli starkare eller bli bättre på något. Efter det är det smart att välja en träningsform som du tycker är rolig men som tar dig i rätt riktning mot ditt varför.mm

Och hur gör vi för att behålla träningsmotivationen?

– Har man valt en träningsform man tycker är rolig så är chansen alltid större att man fortsätter. Men annars kan en bra grej också vara att sätta upp mål och delmål. Målet för att veta vart man ska, och delmålen som små vinster och vägvisare så man tar sig åt rätt håll.

Annons

Leila Söderholm: Lägg ribban lite lägre

– Hitta dina starka varför och vad du förväntar dig att få ut av att börja träna. Vilken är vinsten för dig personligen? Motivation går inte att vänta på, då kommer den inte. Börja istället med något enkelt nu direkt. Då kommer motivationen med enorm kraft. Hurra på den!

En bra fråga till dig själv kan vara: Var vill du vara om 6 månader? I samma form som idag? Eller i bättre form och piggare samt glad och stolt över att jag gjorde förändringen.

Och hur gör vi för att behålla träningsmotivationen?

– Lägg ribban lite lägre så att det inte känns så tungt och jobbigt. Låt hjärnan känner att detta fungerar bra. Varje gång vi upprepar ett beteende så skapas djupare spår i hjärnan, som får det nya att bli normalt. Då kommer din nya vana att sätta sig som en vana och efter ett par veckor så växlar du upp med nästa grej.

Ta det lugnt och gör något som aktiverar belöningssystemet. En promenad, en kort löptur ett litet helkroppspass på 20 minuter. Huvudsaken är att det känns görbart.

Par som har hittat träningsmotivation i att träna tillsammans
Ibland kan det allra bästa för att hitta träningsmotivation vara att bara börja.

Lovisa "Lofsan" Sandström: Sätt upp ett mål

– Ta en promenad utomhus och fundera över vilken skillnad träningen kan göra för din känsla. Är det kroppen som du vill ska förändras, dina tankar eller syn på sig själv? Välj en träningsform som tar dig till den känslan!

Annons

Och hur gör vi för att behålla träningsmotivationen?

– Sätt upp ett genomförandemål där kontinuitet är ditt mål och fokus: yoga 30 min 3 ggr/vecka, 20 min styrketräning hemma varannan dag eller kanske en kombination med 1 jogg och 2 hemmastyrkepass? Efter 4 veckor har du nått ditt mål, bara genom att genomföra varje moment tillräckligt ofta!

Sabina Dufberg: Hitta motivationen på långa sikt

– Motivationen långsiktigt kommer inifrån och handlar om hur du mår i livet men kortsiktigt för att komma igång och hjälpa dig själv i detta så fundera på vad för aktivitet/träning som du gillar och tycker är kul istället för att hoppa på träningsformer som alla andra eller trender anser att du ska träna.

Och hur gör vi för att behålla träningsmotivationen?

– Uppmärksamma alla positiva steg i din utveckling varje dag, även de små. Allt räknas och positivitet föder motivation.

Undvik att identifiera dig med dina misstag, det tillhör livet att inte alltid vara på topp, det vill säga tre steg fram och ett steg tillbaka. Det är hur man än ser på det en utvecklingen framåt, eller hur!?

Annons

Pischa Strindstedt: Planera och ha en tydlig målbild

– En vanlig fråga och jag säger som jag brukar, den går inte bara att hitta! Det är inte som att den magiskt gömt sig och sedan magiskt poppar upp utan ställ dig istället frågan vart du vill komma med träningen, varför är den viktig för dig & hur mycket tid är du beredd att lägga på den.

Och sist men inte minst, vad tycker du är roligt att göra? Hatar du träning men uppskattar att ses med vänner, men då kanske en stående tid med en kompis på paddelbanan eller i löpspåret är en bra början. Man får lura sig själv till att återfå motivationen.

Och hur gör vi för att behålla träningsmotivationen?

– PLANERA! Genom att ha en tydlig målbild framför sig blir det lättare att bibehålla motivationen då man kan se ett "slut" på resan.

Petra "MaratonPetra" Månström: Träna det du gillar

– Träna sånt som du gillar! Strunta i vad som är trendigt eller vad andra runtomkring dig gör, gå på din magkänsla. Känns det som att ”alla” är ute och springer, fast du helst hade velat träna zumba? Kör då zumba! Chanserna att du behåller din motivation över tid ökar tusenfalt om du tränar sånt som du gillar och som gör dig glad.

Annons

Och hur gör vi för att behålla träningsmotivationen?

– Det hänger ihop – träna sånt som du gillar. Prova dig fram, testa olika träningsformer som du är nyfiken på och så kör du vidare med dem som du gillar mest.

Kvinna har hittat träningsmotivation
Hitta träningen som gör dig lycklig – eller lyckan i att göra något för att din kropp ska må bra.

Åsa Nyvall: Använd motivationen till att planera

– Mitt svar är kanske inte riktigt det du vill höra. Men om du tänker att det är motivationen som kommer få dig att träna så blir det sannolikt inte så många träningsdagar som blir av. För motivationen finns vanligtvis bara precis i början när man har bestämt sig för att man vill förändra något eller vill starta upp något.

Då står man i startblocken, motiverad till tusen. Jag brukar tänka att det är då man skall använda motivationen till att lägga upp en hållbar strategi och ta reda på varför det är viktigt att ha en bra träningsrutin. För det är den som kommer göra att du lyckas på sikt och får en hållbar livsstil.

Annons

Du behöver fråga dig själv varför du vill träna. När du hittar svaret på frågan som kanske skulle kunna vara att du vill känna dig stark och orka mer. Då blir nästa fråga, varför är det viktigt att jag känner mig stark och har mer ork? Då kanske svaret blir för att jag vill ha energi till att göra roliga saker och känna mig mer levande. Och så vidare …

Du fortsätter att ställa dig varför-frågan tills du finner ett svar som på riktigt berör dig och som känns viktigt på riktigt. För när du har hittat det, är det detta som du påminner dig om de dagar när det är motigt att ta dig till träningen. Det är det som kommer göra att du gör det även om det finns motstånd för att resultatet av din träning är så meningsfull och viktigt för dig.

Och hur gör vi för att behålla träningsmotivationen?

– Nästa steg är att identifiera vilka hinder du brukar måla upp och vilka ursäkter du brukar ge dig. Och finna strategier som du direkt kan ta till när de dyker upp på din resa. För det är 100 procent säkert att du kommer hamna där. Det gör vi alla. Men de som är förberedda och har strategier tar sig lättare förbi detta och lyckas därför med det som man har bestämt sig för.

Annons

Där har du viktiga nycklar för att starta upp från rätt ställe och sedan vara förberedd på det som kan ske under resans gång. Därefter är det dags att planera hur din träning skall se ut och sedan följa planen.

Jose Nunez: Använd dig av nyfikenhet och variation

– I min bok är inspiration inget man hittar, man skapar den. Och sen handlar det om att vårda den ömt. Vägen till att ständigt vara inspirerad stavas nyfikenhet och variation!

Det är när vi nyfiket utmanar oss med nya saker som vi anstränger oss på ett sunt och naturligt sätt. Och för att nå dit tror jag vi ska se bortom träning som lyfter fram prestation som ledstjärna. Jag föredrar en nyfiken och varierad träning där lärandet kickar igång lusten på ett naturligare sätt.

Och hur gör vi för att behålla träningsmotivationen?

– Kan vi förstå att en nyfiknare träning fri från prestation föder samma energi som vi ser på lekplatser ser vi också nya möjligheter till att vidareutveckla träningen.

Barn måste inte leka, de vill leka. Ena dagen är lekplatsen ett sjörövarskepp, andra dagen ett rymdskepp bara för att tredje dagen vara ett sjukhus. Så bör vi se på vår träning också om den ska leda till ökad och varierad aktivitet som stärker välmåendet.

Foto: TT

LÄS MER:

Träna din rörlighet – skönt pass med övningar att göra hemma

10 superbra anledningar att styrketräna mer!

10 roligare varianter på burpees (och några för nybörjare)

Annons