TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandring

Hur ska jag löpträna för att gå ner i vikt?

03 sep, 2016 
Sofia Åhman
Kvinna som springer uppför trappa.
Kan löpträning påverkar vågen i önskad riktning? En läsare frågar vår motionsexpert Sofia Åhman!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför älskar vi löpning!Brand logo
Därför älskar vi löpning!

.Fråga: Hur många gånger i veckan och hur länge ska man springa för att bli smalare och gå ner i vikt? Hjälper intervallträning?

Sofia: Viktnedgång med löpning OCH kost

Svar: Löpning är en energikrävande motionsform som är bra för viktnedgång. Hur energikrävande din löptur blir beror på din vikt, hastighet, intensitet och hur länge du tränar. Det är dock lätt att överskatta antalet kalorier du gör av med under löprundan. För att gå ner 1 kilo i vikt brukar man säga att man ska göra av med drygt 7 000 kcal.

Till exempel: Du väger 70 kilo och springer 3 ggr/veckan i 30 minuter med en hastighet av 6 min/km. Du gör då av med ca 870 kcal/vecka, vilket motsvarar ca 0,11 kg i viktnedgång. Det kan kännas nedslående, men om du samtidigt ser över din kost så blir ditt resultat mycket bättre.

Annons

En kostförändring kompletterad med löpning ger en bra viktminskning. Och när du går ner i vikt blir löpningen både snabbare och lättare – vilket gör det roligt att springa. Det i sin tur gör att du vill springa mer och därmed går ner mer i vikt. Det kan därför vara bra att ha ett annat mål med löpningen och sedan se viktnedgången som en bonus.

Med ett längre perspektiv och tålamod så kommer du att gå ner i vikt endast med löpningen, men det krävs några mil i veckan. Skaderisken är stor om man ökar distansen för snabbt, så öka långsamt.

Intervaller är utmärkta men kan slita på kroppen. De kräver vila så att kroppen hinner återhämta sig – och bör inte utföras mer än max 2–3 ggr/vecka. Däremellan är det långsammare och längre pass som gäller. Mitt råd är dock att se över kosten och varva löpning med styrketräning för att gå ner i vikt och få en skadefri kropp.

Vill du ha fler tips på hur du kan komma igång med att träna? Titta på våra onlinekurser!

Annons