Morgontrött? 6 lugna övningar som får dig att vakna till

Kvinna som andas djupt och en annan kvinna som stretchar baksida lår.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:08

Efter reklamen: 10 ovärderliga tips för morgontrötta

(1:08)

Det finns faktiskt saker som kan få dig att vakna till liv på morgonen förutom den där koppen kaffe. Att röra på kroppen, även bara litegrann, kommer man långt på eftersom det ökar blodcirkulationen, vilket hjälper oss att bli piggare.

Om du tillhör den morgontrötta skaran kommer här 6 räddande övningar som hjälper dig att piggna till, enligt experter som Huffpost pratat med.

1. Nedåtgående hund för att bli alert

Genom att starta morgonen med övningen nedåtgående hund ökar du blodcirkulationen och blir alertare. Många av oss känner oss dessutom väldigt stela efter en natts sömn och då är denna yogaposition perfekt för att mjuka upp.

Kvinna som står i yogapositionen nedåtgående hund.

Börja med att stå på alla fyra med handflatorna på mattan. Sätt i tårna och lyft sedan upp dina höfter mot taket så att du står som i ett upp och nedvänt v. Tryck ifrån med händerna mot golvet och låt hälarna sträva mot eller komma ner i mattan.

Om du vill göra stretchen effektivare kan du trampa upp och ned med hälarna en stund eller böja och sträcka benen. Håll positionen i 15 sekunder och repetera 3–4 gånger.

Forskare: Hälsorisk att vara på jobbet före klockan 10

2. Ryggliggande hamstringstretch för ländrygg och lår

Denna övning sträcker ut baksida lår och hjälper även till att mjuka upp ländryggen. Om du utför den i rörelse blir effekten ännu bättre på morgonen eftersom man är stelare då och kanske inte heller hunnit få upp värmen.

Kvinna som ligger på golvet och stretchar baksida lår genom att sträcka på benet.

Börja med att lägga dig på rygg med böjda knän och fötterna i mattan. Ta tag bakom ett av dina lår och dra benet mot dig. Om det känns bättre kan du sträcka ut även det andra benet.

Kvinna som ligger på golvet och stretchar baksida lår genom att böja benet.

Sträck sedan ut och böj underbenet om vartannat på det ben du håller i. Var försiktig så att du inte sträcker knät för mycket. Gör 10 repetitioner på varje sida och upprepa 2–3 gånger.

3. Liten morgondans för humörets skull

Man bör inte underskatta energikicken som en liten morgondans kan ge. Jennifer Jacobs, personlig tränare, säger till Huffpost att hon alltid startar morgonen med lite dans.

Kvinna som dansar i köket.

– Välj en låt som är någonstans mellan 3–5 minuter. Studsa på fotens främre del (som en tåhävning) under tiden som den spelas. Du kommer att öka blodcirkulationen, för att inte nämna att det blir ett snabbt träningspass för vaderna, och kan efteråt också känna att ditt humör har förbättrats, säger hon.

Vässa din self love – så blir du snällare mot dig själv

4. Barnets position särskilt uppiggande för magsovare

Det kan kännas lite kontraproduktivt att en av övningarna som ska få oss att vakna till ser ut som någon som sover.

Men den kan vara särskilt effektiv för personer som sover på magen eftersom man drar tillbaka ryggen efter att ha krökt den åt andra hållet under natten.

Kvinna som utför yogapositionen barnets position.

Gå ner på knä och sära knäna till ungefär höftbrett. Kom bak med rumpan samt fäll fram överkroppen och sträck fram armarna framför dig. Låt pannan vila mot mattan. Håll positionen i 15 sekunder och repetera 3–4 gånger.

5. Höftböjarstrech kan mjuka upp rygg och lår

Det är flera stela kroppsdelar som kan dra nytta av att man stretchar höftböjaren. Förutom höftböjaren som sådan kan stelhet även släppa i till exempel baksida lår och rygg.

Kvinna som stretchar höftböjaren.

Sätt ena knät i golvet och placera det andra benet en bit framför. Tilta sedan bäckenet framåt. Håll positionen i 15 sekunder och repetera 3–4 gånger.

5 minuters andning kan sänka blodtryck lika effektivt som träning

6. Djupandas för att stretcha bröstkorgen

Om du inte kan, vill eller hinner stretcha eller röra på dig lite på morgonen är det här ett alternativ som går att prova närsomhelst och varsomhelst för att piggna till.

Kvinna som andas djupt när hon sitter i soffan.

Andas in och andas ut. Ta djupa andetag och fokusera på att luften ska gå hela vägen ut till sidorna och inte genom magen.

Håll gärna händerna på bröstkorgen för att lokalisera var luften tar vägen. Övningen kan bidra till att spänningar kring revbenen löses upp.

Källa: Huffpost

Foton: TT

Redaktionens tips

Så blir du morgonpigg – 11 bästa tipsen för morgontrötta

8 rutiner att införa – för en bättre start på morgonen

Försover du dig ofta? Då är du smartare än andra!

Dela på: