Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Molly om skeva bilden av starka kroppar: ”Måste sluta jämföra oss”

15 mar, 2022 
Molly Hammar
I kampanjen My Shape vill Röhnisch lyfta att starka kvinnokroppar kommer i många olika former, och att styrka kan se olika ut. Molly Hammar är en av de starka kvinnor som frontar kampanjen. Hon har själv känt sig "fel" på gymmet en gång i tiden – men inte nu längre!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hur ser en stark kvinno-kropp ut? På en mängd olika sätt såklart! För vi har alla olika unika förutsättningar och styrkor. Det här vill Röhnisch, som gör träningskläder för kvinnor, uppmärksamma i sin kampanj My Shape.

Molly Hammar om bilden av en stark kvinnokropp

En av de starka kvinnorna som syns i kampanjen är artisten Molly Hammar. Hon berättar på Instagram hur hon för bara några år sedan undvek att träna på gym för att hon "kände sig ful och svag".

Se även: 5 saker du kanske inte visste om Molly Hammar

5 saker du kanske inte visste om Molly HammarBrand logo
5 saker du kanske inte visste om Molly Hammar

– Jag har, som många andra, vuxit upp med en bild av hur en stark kropp sett ut. Detta brukade medföra stora ångestmoment som var kopplade till just gymmet då jag i mitt huvud tänkte att man behövde se ut på ett visst sätt för att känna sig bekväm i den kontexten, säger Molly Hammar.

Annons

Men det var då. Idag är Molly ofta på gymmet och ser sig själv som stark och högst kapabel. I samma inlägg skriver hon också om hur hon önskar att hon kunde vrida tillbaka tiden och säga att hon klarar mer än hon någonsin tror.

"Vi måste sluta jämföra oss – vilket är lättare sagt …"

– Egentligen handlar det om att vi måste sluta jämföra oss såklart vilket är lättare sagt än gjort, alla är välkomna till gymmet, men jag upplever fortfarande att vi generellt har en skev uppfattning om vad styrka är och hur en stark kropp ser ut.

Som artist rör sig Molly dessutom i en värld där man ofta diskuterar utseende generellt.

– Jag har alltid haft svårt för utseendehetsen och ytan i min bransch. Jag försöker hålla mig lite utanför det, en fot inne och en fot ute. Det viktiga för mig har alltid varit, och är, musiken och mitt mående. Allt annat är sekundärt.

"Ofta klarar jag av att KBT:a mig igenom det"

Det behöver förstås inte betyda att man känner sig på topp alla dagar för det.

Annons

– Även om jag kan ha dagar där jag inte alls känner mig fin så har jag alltid sett på min kropp och mig själv på ett kärleksfullt sätt. Jag har omfamnat dom tankarna, nästan klappat dom lite på huvudet.

Hon fortsätter berätta:

– Att hata på sig själv och sin kropp är nästan en samhällskonstruktion som vi har blivit lidande av. Ofta klarar jag av att bara KBT:a mig igenom det och ta på mig min tajtaste klänning oavsett hur jag känner mig.

Mollys råd till dig som inte vågar gå till gymmet

Kanske blir det också lättare med åldern.

– Ju äldre jag blivit desto mer trygg blir jag i vem jag är och så även i min relation till min kropp. Jag är frisk, jag är stark. Det är det enda som är det viktiga, egentligen.

Till alla som inte vågar gå till gymmet idag säger Molly:

– VÅGA! Det kan vara en fantastisk plats att utvecklas på alla plan – om du fokuserar på dig själv och bara dig själv. Stäng ute alla dåliga tankar och gå in i dig själv. Det är styrka!

Foto från Röhnisch ur kampanjen My Shape

Annons