TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Så hittar du bästa träningen för DIG – och får resultaten du vill

02 jan, 2022 
kvinna har hittat rätt träningsform
Har du redan hittat din favoritträning och får de resultat du vill ha? Om inte – lugn bara. Här hjälper vi dig att hitta rätt träning för just dig. Beroende på om du till exempel vill bli starkare, snabbare, mer rörlig eller behöver stressa ner …
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Få mer tränings motivation – experternas tipsBrand logo
Få mer tränings motivation – experternas tips

Oavsett vad du har för mål med din träning – om du vill bli starkare, få bättre kondition, komma i form generellt eller få en skönare känsla i kroppen – så ökar förstås chansen att du tränar om du tycker att det är roligt.

”Den har man ju hört förut”, kanske du tänker nu? Det här med att det ska vara roligt att träna alltså. Och nej, det behöver inte vara så att man ska hitta en träningsform som man tycker det är roligt att gå till varje gång. Så är det sällan ens för dem som tränar något de faktiskt genuint gillar att göra.

Men kanske kan man hitta sätt att göra träningen roligare på om man nu inte hittat “sin grej” ännu? Genom att till exempel träna något där man kan utvecklas, välja roliga träningskompisar, blanda träningen med något annat man gillar ...

Annons

Är ingen träning kul – hitta ett nytt sätt att se på det

Eller så ser man träningen som något man ska få gjort helt enkelt. Lite som att sköta sin personliga hälsohygien. Lika gärna som vi borstar tänderna, duschar eller klipper naglarna så kan träning bli något vi bara gör. Om vi verkligen bestämmer oss. Motivationen kan vara att hålla sig frisk och orka med vardagen.

Träningsmöjligheterna är oändliga – man kan behöva testa sig fram och prova på många olika träningsformer innan man hittar en som känns rätt. Men det är ofta just det som är nyckeln till framgång också. Träningslust är härligt – men den kommer sällan av sig själv om man inte gör något!

Vilken träning passar dig och dina mål?

Vilken träning som passar dig beror helt på vad du har för mål med din träning. Bäst är det som vanligt att kombinera olika träningsformer – det ger också variation vilket redan i sig gör träningen roligare.

Annons

Här är några olika träningsformer som passar olika mål:

Ditt mål med träningen: Bättre kondition

Med bättre kondition får du mer ork, starkare immunförsvar och du förebygger hjärt-kärlsjukdomar genom att låta hjärtat jobba. För att få bättre kondition behöver man jobba så pulsen går upp ordentligt, bli flåsig. Jobba minst 30 minuter i sträck.

Att träna intervaller där du växlar mellan riktigt högt tempo och lugnare är också effektivt för att förbättra konditionen.

Bra träning för dig: Löpning, spinning, snabba promenader, längdskidåkning och olika typer av intervallträning. Fotboll, handboll och andra sporter med inslag av sprint kan också vara alternativ.

kvinna tränar för att bli starkare

Ditt mål med träningen: Bli starkare

Att stärka kroppen minskar risken för värk och skador och hjälper oss hantera vardagssituationer på bra sätt. Man får starkare skelett, bättre blodfetter, starkare hjärta, mindre sötsug och bättre förbränning.

Annons

För att bli starkare behöver man belasta sina muskler mer än vad de är vana vid. Så vad du ska träna, eller hur, beror helt på utgångsläge. Styrketräning med vikter är ofta lätt att mäta utvecklingen i, då man kan lägga på tyngd eller fler repetitioner ju starkare man blir.

Medan funktionell styrka även lär musklerna samarbeta och man kommer åt fler muskler samtidigt. En kombination av de båda kan därför vara bra.

Bra träning för dig: Styrketräning med maskiner eller vikter, funktionell styrketräning, cross fit, gummibandsträning, träning i utegym.

Ditt mål med träningen: En skönare, rörligare kropp

Vill du känna dig mindre stel och kunna böja eller sträcka på dig utan att det gör ont eller tar emot? Att sträcka ut muskler och träna rörlighet kan både göra dig smidigare, mer rörlig, minska risken för skador och göra att du slipper värk.

Är vi rörliga kommer vi också åt hela muskeln när vi jobbar med den och ökar förutsättningarna för att bli starkare. Här handlar det om att tänja musklerna, genom att sträcka ut dem.

Annons

Jobba gärna med att sträcka flera muskelgrupper på en gång och med övningar som både kommer åt muskler och bindväv.

Bra träning för dig: Rörlighetsträning, olika typer av yoga (yinyoga jobbar med bindväven), stretch, rulla på foam roller.

Ditt mål med träningen: Gå ner i vikt

Att gå ner i vikt, om man behöver det, kan göra att man blir piggare, friskare och orkar mer. Ofta är det i första hand kosten som man bör se över när det gäller viktminskning. Mål och framgångar kring träning ska man gärna mäta på annat sätt än i tappad vikt.

Men träning kan absolut hjälpa till med förbränningen och forma om kroppen. Mer muskler ger också högre förbränning. Vill man gå ner i vikt är det bra att kombinera styrketräning och konditionsträning – för att både bygga upp kroppen och för att förbruka kalorier.

Att vardagsmotionera – promenera, ta trappor och hålla sig i rörelse kan också vara en bra början. Har man mycket övervikt kan skonsam träning som promenader vara bra att starta med.

Annons

Bra träning för dig: Gärna en blandning av vardagsmotion, konditionsträning och styrketräning. Skonsam, effektivt träning kan till exempel vara simning, längdskidor och cykling.

kvinna hittat bästa träningen för henne

Ditt mål med träningen: Stressa ner

Att leva livet mindre stressigt gör inte bara vardagen skönare och lättare att hantera, det minskar också risken för en mängd sjukdomar. Träning både motverkar stress och förebygger de negativa effekterna som stress medför.

Både konditionsträning och styrketräning har visat sig vara bra mot stress. Att träna i naturen gör oss också lugnare och olika typer av yoga kan hjälpa oss att varva ner. Huvudsaken är egentligen att röra på sig, men är man stressad kan lugnare träning vara ett bättre alternativ.

Annons

Bra träning för dig: Träning i naturen, yoga, promenader, mindfulnesslöpning, qi gong.

Ditt mål med träningen: Hålla dig frisk

Vill man minska risken för cancer, metabola sjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar, benbrott och psykisk ohälsa bör man röra på sig regelbundet.

Rekommendationerna för att hålla sig frisk och hälsosam är att ta rörelsepauser ofta, gärna några minuter varje halvtimme, vardagsmotionera, höja pulsen minst 150 – 300 minuter i veckan, samt styrketräna minst två dagar i veckan.

Alltså kombinera vardagsmotion, konditionsträning och styrketräning. Du kan lika gärna göra styrkeövningar hemma som att gå till gymmet. Bara du gör det.

Bra träning för dig: Vardagsmotion som promenader eller cykling, löpning, intervallträning, styrketräning.

Foto: TT

Annons