TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandring

Bästa träningen för att höja pulsen – 9 effektiva konditionspass

16 feb, 2021 
kvinna kollar pulsen när hon konditionstränar
Vill du höja pulsen, få bättre kondition och mer ork? Här är nio effektiva pass som får hjärtat att pumpa hårdare!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 bra vanor för hjärtatBrand logo
5 bra vanor för hjärtat

Det finns många anledningar att träna så pulsen går upp. Vi stärker hjärtat, får bättre kondition och bättre ork till exempel. Men vad ska man välja för att träna effektivt och höja pulsen rejält?

Passen som höjer pulsen effektivt

Här är nio exempel på vad du kan ägna dig åt när du vill träna hjärtat och öka pulsen ordentligt.

1 Powerwalk – gärna i terräng

Gå i raskt tempo och sväng gärna med armarna så att pulsen höjs ordentligt. Väljer du att gå i terräng får du extra utmaning och chansen att komma upp i puls ökar. Vill du så kan du varva att gå snabbt med att småspringa.

Se ocksåså påverkas kroppen beroende på gångtakt.

2 Jogging eller löpning

Vill du snabbt komma upp i puls så är att jogga eller springa väldigt effektivt. Glöm inte att värma upp först bara, så att kroppen hinner vänja sig. Spring gärna intervaller så får hjärtat jobba ännu mer.

3 Cykling – inomhus eller utomhus

Oavsett om du sitter på en motionscykel hemma, i en spinningsal på gymmet eller susar fram på vägarna ute så kan cykling vara väldigt effektiv för att få upp pulsen. Intervaller är effektivt även på cykeln. Trampa på ordentligt så att du blir riktigt flåsig.

Annons

4 HIIT, högintensiv intervallträning

När du tränar högintensiv intervallträning så får du upp pulsen snabbt och rejält, om du tar i så mycket som du ska. Övningarna kan variera men du jobbar i tempo och du jobbar så du snabbt ska känna dig trött.

kvinna tränar kondition så pulsen höjs rejält
Träna kondition – för hjärtats skull!

5 Bollsporter med intervaller

I många bollsporter blir det naturlig intervallträning. Som till exempel i fotboll, handboll eller innebandy, där man springer mycket fram och tillbaka över planen. Det här är riktigt bra konditionsträning, där man ofta glömmer hur jobbigt det är eftersom man fokuserar på en boll.

6 Racketsporter med fart i

Precis som med bollsporter brukar olika racketsporter också kunna få pulsen att rusa. Speciellt de sporter som går lite snabbare, som till exempel tennis och squash.

Annons

7 Dans med snabbare steg

I dans där man rör sig till lite snabbare toner kan man få ett rejält konditionspass. Testa bugg, disco eller salsa till exempel. Eller att steppa.

8 Längdskidor

Att träna längdskidor är både bra träning för att komma upp i puls och träna styrka, och dessutom balans. Samtidigt som det är skonsam träning. Det gäller bara att hitta en bra teknik så man kan ösa på.

9 Konditionsmaskiner på gymmet

Roddmaskinen är ett bra sätt att komma upp i puls på gymmet. Liksom stakmaskin får också upp pulsen rejält. Ett annat bra alternativ för att höja pulsen på gymmet är att köra i crosstrainer.

Foto: TT

Annons