TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

7 maskiner på gymmet som faktiskt är värda din tid

12 nov, 2020 
bästa gymmaskinerna
Gym-maskiner uppskattas inte av alla, dels på grund av att vi oftast bara tränar någon muskel i rörelsen – istället för flera muskler i en övning. Men det finns några maskiner på gymmet som du ska satsa lite extra på, här är några av de bästa!
Annons
7 Enkla träningsformer på hemmaplanBrand logo
7 Enkla träningsformer på hemmaplan

Inte alla gillar gymmaskiner. I många av dem jobbar man bara med en muskel i taget, därför brukar många träningsexperter rekommendera andra varianter av övningar där man istället jobbar med fria vikter eller kroppsvikt.

Det finns också maskiner som vi, trots att de kan tyckas lätta att använda, kan göra fel i och därför skada oss. I många maskiner sitter vi ner, och om vi bara går runt till sådana maskiner, och gör några repetitioner i varje, så har vi till slut inte fått ihop ett så väldigt aktivt träningspass.

Gym-maskinerna som är värda din tid

Men några maskiner är faktiskt värt att lägga tid på, här är sju maskiner du borde ha med i ett träningspass, enligt Shape.

1 Latsdrag

bästa gymmaskinerna: latsdrag

I den här maskinen tränar du rygg och som namnet antyder så är det framför allt latissimus dorsi-musklerna, breda ryggmuskeln, som tränas. Men även dina biceps kopplas in i den här övningen.

Annons

Förutom att vi stärker ryggen, vilket vi i stort sett alltid behöver göra, så är det här också en jättebra maskin att träna i för den som så småningom vill klara av att göra chins, där man drar sig upp över en stång.

2 Pull up/Dips

Bästa gymmaskinerna: Pull ups/dips

Både pull ups och dips är tuffa övningar som man kan behöva ta det lugnt med i början, eller använda olika hjälpmedel för att fixa. Men det är jättebra övningar för att stärka överkroppen.

3 Sittande rodd

Bästa gymmaskinerna: sittande rodd

Även i den här övningen från breda ryggmuskeln jobba men här ligger också fokus på skuldror och mittendelen av ryggen. En perfekt övning inte minst för den som jobbar mycket vid en dator på dagarna.

Annons

4 Bröstpress

bästa gymmaskinerna: bröstpress

I den här maskinen är det också flera muskler som används samtidigt. Framför allt jobbar du med framsidan av axlarna samtidigt som du jobbar med dina bröstmuskler.

Det är ett bra alternativ till till exempel armhävningar om man har problem med att handlederna inte orkar.

5 Sittande benpress

bästa träningsmaskinerna: sittande benpress

Det här är en bra variant till squats där du jobbar rumpa och ben. Du kommer alltså åt flera stora muskelgrupper i den här övningen.

Annons

6 Liggande lårcurl

Bästa gymmaskinerna: liggande lårcurl

Det här är en bra övning för att komplettera andra benövningar, där du kommer åt baksidan av låren och tränar vader också. Det är svårt att misslyckas med tekniken i den här övningen så den är relativt snäll.

Det är inte ovanligt att vi är starkare i framsidan av låren, så att ha den här maskinen i sitt gymprogram kan vara bra för att balansera upp det.

7 Kabelmaskinen

Bästa gymmaskinerna: kabelmaskin

Ska du bara välja en enda maskin att jobba i på gymmet så välj den här! Här kan du göra många olika övningar, för olika muskelgrupper, med olika motstånd och tyngder.

Du får möjlighet att jobba i olika vinklar och kan variera dig i oändlighet. I de flesta övningarna, oavsett vilken muskelgrupp du väljer, kopplas också bålen på i rörelserna.

Källa: Shape Foto: TT

LÄS MER:

Det här är den mest effektiva maskinen på gymmet

4 underskattade kettlebell-övningar du borde börja göra

Tabata: Testa effektiva 4 minuters-träningen du kan göra hemma

Annons