Så gör du perfekta dips mot bänk – 5 vanliga missar att undvika

Dips mot bänk – perfekta tekniken och missarna

Dips med bänk eller stol är en vanlig övning för att träna triceps, där man använder sin kroppsvikt som motstånd. I övningen tränar man även en del axlar, skuldror och bröst. Du kan själv lätt reglera hur tung övningen ska bli och gör du den här övningen kontinuerligt så kommer du få lättare att lyfta saker i vardagen.

Så gör du perfekta dips på bänk

 1. Sätt dig på kanten av en bänk eller liknande och planerna händerna precis intill dina höfter, på var sin sida, på framkanten av bänken.
 2. Ha benen böjda och sätt hälarna i golvet. Armarna är raka och axlarna på plats, de ska inte gå upp mot öronen i den här övningen. Håll blicken rakt framåt.
 3. Lyft upp rumpan genom att trycka ifrån med händerna/armarna och kom fram med rumpan utanför kanten. Sänk ner kroppen mot golvet genom att böja armarna, tills de kommer i ungefär 90 grader.
 4. Tryck ifrån med armarna så du pressar dig själv uppåt igen. Istället för att sätta dig så sänker du ner kroppen igen och fortsätter göra så många repetitioner som du har tänkt dig.

5 vanliga missar vi gör vid dips på bänk

 • Glömmer att höja blicken. Titta framåt så huvudet sitter där det ska genom hela övningen.
 • Axlarna kommer framåt. Tänk på att hålla dem stilla och att dra ihop skulderbladen en del samtidigt som du har stolt bröst.
 • Armarna går ut åt sidor eller vobblar. Försök hålla armbågarna så stilla det bara går under övningen och låt armbågarna peka bakåt, inte gå ut åt sidorna.
 • Går ner för långt. Skona axellederna genom att inte gå ner längre än att armbågarna är i höjd med axlarna.
 • Lutar framåt. Håll överkroppen upprätt för att verkligen jobba med triceps genom hela övningen.

Så varierar du dina dips på bänk

 • Har du fötterna nära dig blir det lättare, om du istället sträcker ut benen så blir det tyngre.
 • Lägger du upp fötterna på en låda eller liknande, så de kommer upp en bit, blir övningen tyngre och du får jobba mer med din bål.
 • Sätt en tyngd i knät (vid höften, låren) för att göra övningen tyngre.

Foto: TT

LÄS MER:

Trimma vingarna – starkare, fastare armar på 8 veckor

Så gör du en perfekt armhävning + 6 missar att undvika

Squat: Så gör du en perfekt benböj + 3 missar att undvika

Utvald läsning