Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Därför är det så bra att gå NER för trappor

27 jan, 2021 
Nöjs kvinna i träningskläder kollar sina steg i mobilen
Att gå i trappor är den kanske bästa formen av vardagsmotion. Särskilt bra är det att gå neråt, visar forskning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Häng med MåBra i #novemberpulsBrand logo
Häng med MåBra i #novemberpuls

När vi går i trappor använder vi de två största musklerna i kroppen, låren och rumpan. Att ta trapporna är alltså inte bara ett sätt att snabbt få upp pulsen, man bygger också upp styrka i ben och rumpa. För de flesta av oss innebär trappträning dock att vi koncentrerar oss på att gå uppför dem. Detta trots att det är lika bra träning – eller kanske till och med bättre – att gå NER för trapporna, särskilt om man är överviktig.

Därför är det så effektivt att gå ner i trappor

I en studie tittade man på överviktiga äldre kvinnor i åldern 60 till 82 år. En grupp fick gå uppför trappor, den andra nerför. De fick sedan träna i trappor två dagar i veckan. Efter tolv veckor hade gruppen som gått nerför trapporna fått bättre benstyrka, balans, insulinkänslighet och vilopuls, jämfört med kvinnorna som gick uppför. Däremot är det bättre för konditionen att gå uppför trappor.

Annons

Skillnaden mellan att gå upp eller ner för trapporna är att när vi går uppför skjuter vi ifrån med musklerna. När vi går nerför trappan är håller vi emot. Och när vi håller emot och bromsar utvecklar vi en större kraft och det är mycket mer belastande för muskulaturen.

En annan fördel med att gå i trappor är att man kan gå sin egen takt och hålla i ledstången – för den som har ont i knäna är det alltså lättare att kontrollera rörelsen i en trappa, jämfört med om man är ute och springer.

Trappträning – en underskattad motionsform

Vare sig man väljer att gå uppför eller nerför trapporna är det en bra träningsform. När vi går uppför tränar vi kondition och styrka, när vi går nerför tränar vi främst styrka och balans. När vi jobbar med våra stora muskelgrupper bryter vi ner blodfetter och omsätter vårt blodsocker. Det produceras också proteiner som på sikt har antiinflammatorisk effekt.

Det bästa av allt: Att gå i trappor är en tidseffektiv träningsform – det behövs inte mer än några korta pass i veckan för att få en positiv effekt på syreupptagningsförmågan. I en studie såg man att det räckte att gå raskt upp- och nerför ett våningsplan i 3x60 sekunder för att förbättra sina värden.

Källa: SvD

Foto: TT

Annons