7 anledningar att träna utomhus hela vintern

kvinna tränar utomhus hela vintern
5 Utomhusaktiviteter att göra på sportlovet
Slå på ljud

Att träna eller vara aktiv utomhus har i år blivit mer populärt och aktuellt än någonsin tidigare. Vintern är absolut inget undantag. Coronaviruset har fått många att välja skogen framför gymmet, eller att bara upptäcka hur välgörande det är att få komma ut i dagsljus en stund varje dag.

Utomhusträning gör oss piggare och ger livslust

För vi mår ju faktiskt mycket bättre om vi är utomhus och fångar några av solens strålar, eller i alla fall ljuset, varje dag. Studier visar att vi bland annat blir piggare av att välja utomhusträning framför inomhusträning, och att det dessutom ger oss en större känsla av att vi fylls med energi och livslust.

Studier visar också att vi minskar risken för att drabbas av depression, och faktiskt även för att bli arga och tappa humöret.

Vi kan sova bättre på natten om vi tränar ute på dagen

Att vi blir mentalt mer tillfredsställda av att flytta ut träningen är kanske inte så förvånande. Det är svårt att inte njuta av den härliga känslan av att vara fri, högst levande och smått oövervinnelig som kommer efter ett träningspass i utmanande väder. Det har kan också leda till en boost av självkänslan.

Som om inte det här vore nog med fördelar så har man har också sett att personer som tränar utomhus varit mer benägna att fortsätta sin träning än de som bara väljer att träna inomhus. Dessutom sover vi godare på natten om vi får tanka ljus på dagen.

Att träna i kyla kan göra oss mer uthålliga

Att träna i kyla kan enligt professorer vid Harvard-universitetet göra oss mer uthålliga. Eftersom vi inte kan gå från noll till hundra lika snabbt. Vi behöver ge kroppen lite extra tid att vänja sig.

Vi behöver däremot klä oss lite extra noggrant när vi är aktiva i kyla. Välja lager på lager i material som andas, och gärna satsa extra mycket på kläderna närmast kroppen. Och skydda händer, huvud och fötter extra noga för att hålla värmen.

Men att vara något sval från början när man ska vara aktiv ute kan också vara en fördel för att lättare komma igång, för att inte bli kall.

Att träna ute på vintern kan vara ett äventyr

Men det kanske allra bästa med vintern är att det öppnar sig helt nya möjligheter till att göra roliga aktiviteter som höjer hälsan och som man kanske inte har provat på tidigare, eller som man längtat efter i många månader av andra årstider.

Ta vara på de möjligheterna och ge dig ut på små äventyr i snön så ofta du kan. Och kom ihåg – de mest minnesvärda stunderna är oftast inte de där perfekta väderförhållanden och förutsättningar har varit givna.

kvinna tränar utomhus hela vintern

307038494

Därför ska du träna ute hela vintern

  1. Du blir piggare på dagen och sover bättre på natten.
  2. Chansen att du fortsätter med din träning ökar.
  3. Du känner dig mer levande på ditt pass och mer energifylld efteråt.
  4. Du minskar risken för att bli deprimerad. Speciellt på vintern då vi lättare blir låga av mörkret.
  5. Du får frisk luft och träning boostar immunförsvaret.
  6. Tränar du i natur blir du lugnare.
  7. Om det handlar om att pulsa i snö eller springa en runda så är det helt gratis.

Foto: TT

Utvald läsning