Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Dr Mosleys två favoritövningar för att stärka både kropp & hjärna

30 mar, 2022 
dr Michael Mosley/Kvinna visar en av Mosleys favoriter blan träningsövningar
Dr Michael Mosley tipsar om hur vi kan träna för att stärka både kroppen och hjärnan. Det handlar framför allt om att göra två övningar, några minuter varje vecka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Dr Michael Mosley har tidigare gett oss sina bästa tips för att komma i form, hjälpt oss att sova bättre och slippa snarkningar för gott och dessutom pratat om vilken typ av träning han brukar rekommendera att man gör.

Se även: 5 saker du inte visste om Michael Mosley

5 saker du inte visste om Michael MosleyBrand logo
5 saker du inte visste om Michael Mosley

Nu tipsar han även om träningen han tycker att alla bör göra för att stärka både kropp och hjärna. Utöver konditionsträning för hjärta och lungor som han rekommenderar att man får till varje dag, till exempel genom promenader så är det två styrketräningsövningar han brinner lite extra för.

Mosley: Övningarna som stärker både kropp och hjärna

– Det finns fascinerande ny forskning om fördelar med styrketräning, säger han i sin podd Just one Thing.

Annons

– Forskning om hur några minuters träning med kroppen som motstånd, som inte kräver någon utrustning, kan stärka både din hjärna och dina muskler.

Övningarna det handlar om är armhävningar och benböj. Armhävningar för att det enligt Mosley är ett av de bästa sätten att bygga upp styrkan i överkroppen.

– Benböj rekommenderar jag att du försöker göra regelbundet, då vi upptäckte att det är en av de bästa övningarna som finns för att förbättra din hjärnfunktion, säger Mosley i podden och tillägger att det kanske är överraskande.

Benböj utmanar inte bara kroppen utan även hjärnan

Varför just benböj är bra för hjärnans funktion förklarar Dr Mosleys gäst i podden, Damian Bailey, som är professor i fysiologi och biokemi. Han förklarar att det förmodligen har med blodflödet att göra.

– På grund av hur övningen vågvis utmanar hjärnan med ökning och minskning av blodflödet, säger han.

Det här ska ha att göra med att vi i övningen böjer oss och reser oss om vartannat. När blodflödet ökar i hjärnan kan det både hjälpa med bättre minne och piggare hjärnceller. Det påverkar också hippocampus positivt – delen av hjärnan som ansvarar för inlärning och minne.

Så länge ska du träna för att få resultat

För att få maximal effekt av dina benböj ska du göra övningen i minst tre minuter, tre gånger i veckan. Totalt nio minuter i veckan alltså, det kanske känns görbart?

Dr Mosley tillägger att han gör 40 armhävningar om dagen, och gärna på morgonen. Övningar där man använder hela kroppen kan ge både måbra-känslor och ge bra fokus, så det kan vara ett bra sätt att börja dagen på.

Källa: Just one Thing Foto: TT

Annons