TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Så lite träning håller hjärnan i form – här är bästa motionen

27 sep, 2021 
kvinna tränar hjärnan
Du behöver inte träna extra länge eller hårt för att träna hjärnan också. Så här gör du bäst för att hålla knoppen frisk och i form.
Annons
Hjärnforskarens tips: Så håller du hjärnan piggBrand logo
Hjärnforskarens tips: Så håller du hjärnan pigg

Det är inte bara kroppen som mår bra av träning, våra hjärnor behöver det minst lika mycket. Det behöver faktiskt inte heller handla om så mycket träning för att det ska ge effekt.

Träning ger bland annat bättre minne

Vill man skydda hjärnan från sjukdomar som påverkar minnet, och hålla den i trim, så bör man helt enkelt få upp pulsen emellanåt. Ännu viktigare att träna för hjärnans skull kan det bli i takt med att vi blir äldre. Med åldern kan blodflödet till hjärnan minska och träningen kan bromsa det.

Hjärnforskaren Katarina Gospic har tidigare berättat för MåBra att träning är en av sakerna vi behöver för att hålla hjärnan frisk och pigg:

– Det här med att träna är väldigt positivt för hjärnan, det gör att blodflödet kommer igång och det frisätts ämnen i hjärnan som gör att den faktiskt kan växa till och vi får bättre förutsättningar för kontakterna hjärncellerna emellan, berättade hon.

Annons

Fler anledningar att träna för hjärnan:

  • När vi tränar blir kopplingar i hjärnan både starkare och fler, det gör att minnet blir skarpare.
  • Fler små blodkärl bildas i hjärnan och blodflödet ökar.
  • Är man vältränad är risken att drabbas för bland annat demens betydlige lägre.
  • Träning kan göra det lättare att fatta beslut, planera och organisera.

Hur mycket behöver man träna för hjärnan?

Så hur mycket träning behöver vi? Till att börja med rekommenderas vi att följa de allmänna riktlinjerna. 150–300 minuter i veckan med medelintensiv till tuff träning handlar det om, även när det gäller att hålla hjärnan i form.

Har man inte möjlighet att få till det så vill vi påminna om att all träning eller fysisk aktivitet är bättre än ingen. Sikta på en kort promenad, eller ta trapporna, för att höja pulsen en kortis.

kvinna tränar hjärnan
516937204

Bästa träningen för hjärnan

Här är några av träningsformerna som ger bäst effekt på hjärnan.

Springa i skogen

Det finns studier som visar att det är bra för hjärnan att vara i naturen. Bland annat för minne, kreativitet och fokus.

Annons

Att kombinera motion med att vara i naturen skulle alltså ge extra bra effekt.

HIIT

Högintensiv intervallträning är effektiv träning både för att få upp pulsen och få igång blodflödet, samtidigt som det stärker kroppen.

Yoga

Det är inte bara konditionsträning som ger effekt på hjärnan. Yoga kan också få igång blodcirkulationen och att göra övningar där man har huvudet nedåt, till exempel nedåtgående hund, kan ge både bättre fokus och ha lättare att fatta beslut.

Dans

Dans innehåller inte bara konditionsträning utan också koordination, balans och ibland interaktion med andra. Allt det här ger extra träning för hjärnan.

Lagsport

En viktig aspekt för att hjärnan ska må bra är att umgås med andra, vilket i lagsport ger en extra dimension till träningen när det gäller hjärnhälsa.

Annons