Så många steg går vi på en kilometer

Kvinna går en kilometer i skogen

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Hur många steg går det på en kilometer? Att räkna steg har blivit en trend som har hållit i sig i många år nu. Det diskuteras mycket om hur många steg vi egentligen ska ta – är 10 000 om dagen verkligen det bästa?

Har du ingen stegräknare men vill veta hur många steg du går per kilometer? Kanske till exempel för att du vet ungefär hur lång sträcka du brukar gå och vill veta vad det blir i steg. Då finns det en ungefärlig siffra på hur många steg vi tar på tusen meter.

Antal steg vi går per kilometer

Det finns ju många olika gångstilar, vissa tar snabba och korta steg, andra tar väldigt långa steg. Men man brukar säga att vi tar generellt mellan 1200 och 1600 steg på en kilometer. Många säger 1300 steg.

Det varierar alltså så pass mycket beroende på hur långa kliv man tar. Det vanligaste, som de här siffrorna grundar sig på, är att man tar från 60 cm korta steg till 80 cm långa kliv.

Kvinna räknar antal steg hon går

Du kan alltid mäta hur långa kliv du tar, eller räkna steg på ett antal meter.

Att mäta antal steg per kilometer

Vill man veta exakt hur många steg man själv tar på en kilometer kan man antingen välja att mäta sitt steg och dela 1000 meter med det. Det vill säga om ditt steg är 0,7 meter långt så tar du 1000/0,7 och får fram att du går 1429 steg på en kilometer.

16 tankar vi har på vårens första löprunda – VARJE år!

Ytterligare ett sätt är att räkna ut hur många steg du tar är att till exempel gå tio meter och räkna dina steg. Säg att du hinner ta 16 steg. Tar du det gånger 100 så får du fram att du går 1600 steg på en kilometer. Ett säkrare sätt kan vara att räkna steg på hundra meter och ta det gånger 10.

Annars finns det ju många klockor som visar antal steg man går, som man kan läsa av efter att ha gått en kilometer, samt appar i mobilen som kan räkna steg åt dig. Om man inte vill använda en traditionell stegräknare förstås.

Hur många kilometer är 10 000 steg?

Hur många kilometer man kommer upp i på de 10 000 steg som många jagar varje dag varierar förstås också med steglängd, men man brukar säga att det motsvarar ungefär 7 kilometer.

Hur lång tid tar det att gå en kilometer?

Precis som med allt annat här så beror det på, men man räknar på att vuxna i snitt går en kilometer på tio minuter, i lugnt tempo blir det då oftast lite mer.

Styrketräning 6 minuter i veckan kan räcka för bättre hälsa

Vilket antal steg kommer man upp i på en timme?

Om du håller ett genomsnittligt normalt gå-tempo, utan att komma upp så mycket i puls, så ger det ungefär 6000 steg på en timme, beroende på steglängd som vanligt – och tempo förstås.

Kvinna gör sig redo för att gå en kilometer

Promenader är toppen för hälsan, variera dem gärna!

Är alla steg lika – sett ur hälsosynpunkt?

Alla steg vi får till är bra för hälsan. Men kommer du upp i puls när du går så får ju kroppen jobba, och det behöver den för att må bra. Du jobbar också hårdare om du går i trappor, backar eller på ojämn mark. Då kopplar du in fler muskler, så det kan vara skillnad på steg och steg.

Kroppen gillar variation, så har du möjlighet att få in olika typer av promenader i din vardag så kan det vara ännu bättre för hälsan. Men allra viktigast är att du tar några steg emellanåt över dagen och inte blir stillasittande för länge åt gången.

Foto: TT

LÄS MER:

5 enkla knep för att få till fler steg i vardagen

Så får du ut allra mest av dina promenader

Anders Hansen: Så promenerar du för att maxa hälsoeffekten

Redaktionens tips
Dela på: