TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Hur långt är 10 000 steg? Så många steg går vi på en kilometer

11 nov, 2020 
Kvinna går en kilometer i skogen
Hur många antal steg tar vi egentligen per kilometer? Har du ingen stegräknare så kan du gå på vad snittet säger, eller räkna ut vad som gäller för dig så här!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför ska du promenera – 5 anledningarBrand logo
Därför ska du promenera – 5 anledningar

Hur många steg går det på en kilometer? Att räkna steg har blivit en trend som har hållit i sig i många år nu. Det diskuteras mycket om hur många steg vi egentligen ska ta – är 10 000 om dagen verkligen det bästa?

Har du ingen stegräknare men vill veta hur många steg du går per kilometer? Kanske till exempel för att du vet ungefär hur lång sträcka du brukar gå och vill veta vad det blir i steg. Då finns det en ungefärlig siffra på hur många steg vi tar på tusen meter.

Antal steg vi går per kilometer

Det finns ju många olika gångstilar, vissa tar snabba och korta steg, andra tar väldigt långa steg. Men man brukar säga att vi tar generellt mellan 1200 och 1600 steg på en kilometer. Många säger 1300 steg per kilometer, vilket skulle bli 13 000 steg på en mil.

Det varierar alltså så pass mycket beroende på hur långa kliv man tar. Det vanligaste, som de här siffrorna grundar sig på, är att man tar från 60 cm korta steg till 80 cm långa kliv.

Kvinna räknar antal steg hon går
Du kan alltid mäta hur långa kliv du tar, eller räkna steg på ett antal meter.

Att mäta antal steg per kilometer

Vill du räkna ut hur många steg du själv tar på en kilometer kan du antingen välja att mäta ditt steg och dela 1000 meter med det. Det vill säga om ditt steg är 0,7 meter långt så tar du 1000/0,7 och får fram att du går 1429 steg på en kilometer.

Annons

Ytterligare ett sätt är att räkna ut hur många steg du tar är att till exempel gå tio meter och räkna dina steg. Säg att du hinner ta 16 steg. Tar du det gånger 100 så får du fram att du går 1600 steg på en kilometer. Ett säkrare sätt kan vara att räkna steg på hundra meter och ta det gånger 10.

Annars finns det ju många klockor som visar antal steg man går, som man kan läsa av efter att ha gått en kilometer, samt appar i mobilen som kan räkna steg åt dig. Om man inte vill använda en traditionell stegräknare förstås.

Hur långt är 10 000 steg?

Men hur många kilometer är egentligen 10 000 steg? Hur mycket man kommer upp i på de steg som många jagar varje dag varierar förstås också med steglängd, men man brukar säga att 10 000 steg motsvarar ungefär 7 kilometer.

Hur lång tid tar det att gå en kilometer?

Precis som med allt annat här så beror det på, men man räknar på att vuxna i snitt går en kilometer på tio minuter, i lugnt tempo blir det då oftast lite mer.

Annons

Vilket antal steg kommer man upp i på en timme?

Om du håller ett genomsnittligt normalt gå-tempo, utan att komma upp så mycket i puls, så ger det ungefär 6000 steg på en timme, beroende på steglängd som vanligt – och tempo förstås.

Kvinna gör sig redo för att gå en kilometer
Promenader är toppen för hälsan, variera dem gärna!

Är alla steg lika – sett ur hälsosynpunkt?

Alla steg vi får till är bra för hälsan. Men kommer du upp i puls när du går så får ju kroppen jobba, och det behöver den för att må bra. Du jobbar också hårdare om du går i trappor, backar eller på ojämn mark. Då kopplar du in fler muskler, så det kan vara skillnad på steg och steg.

Kroppen gillar variation, så har du möjlighet att få in olika typer av promenader i din vardag så kan det vara ännu bättre för hälsan. Men allra viktigast är att du tar några steg emellanåt över dagen och inte blir stillasittande för länge åt gången.

Foto: TT

LÄS MER:

5 enkla knep för att få till fler steg i vardagen

Så får du ut allra mest av dina promenader

Anders Hansen: Så promenerar du för att maxa hälsoeffekten

Annons