Glöm 10 000 steg om dagen – här är de nya direktiven!

Promenadskor på fötter som går på stenväg.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Uppdaterad 19/8 2019.

10 000 steg per dag har länge varit rekommendationen för hur mycket vi bör röra på oss – minst! Då ska det vara lättare att hålla vikten, ha ett friskt hjärta och den mentala hälsan gynnas av motionen. Men det är ett mål som många har svårt att uppnå dagligen, särskilt om man jobbar heltid, har familj och andra intressen som tar ens tid.

Nu kommer dessutom nya rekommendationer, som bygger på nya studier i ämnet – och som säger att vi borde röra på oss ÄNNU mer.

7 effektiva tips för dig som vill gå ner i vikt med promenader

15 000 är bättre än 10 000 steg

En av dessa studier gjordes på en folkgrupp i Bolivia, som sägs ha den bästa hjärthälsan i världen tack vare deras mängd av fysisk aktivitet. Där räknar man med att kvinnor rör sig över 15 000 steg per dag och män över 17 000.

En annan studie som publicerats i tidskriften International Journal of Obesity följde postanställda i Storbritannien. Där kunde man se att de som rörde sig över 15 000 steg per dag var de som hade minst risk för hjärtsjukdomar.

Däremot vill forskarna förtydliga att även om 15 000 ÄR bättre än 10 000 steg så är det mycket svårt för de flesta att få in det i sin vardag. Och 10 000 är bättre än 5 000 – och 5 000 är bättre än inget.

Forskare bakom en studie från Cambridge University i Storbritannien menar till exempel att brist på motion leder till dubbelt så många dödsfall årligen, jämfört med fetma/högt BMI. Värst är det för de som både har ett stilla sittande jobb och inte heller rör sig på fritiden.

Så länge (och fort) måste du gå för att förebygga 3 vanliga sjukdomar

Hur snabbt du går gör skillnad

– Du får störst effekt vid lägre nivåer, att bara ta dig ur soffan och få några tusen steg när du inte brukar få några steg alls, säger professorn Catrine Tudor-Locke enligt Time.

Att inte komma över 5 000 steg om dagarna kommer att ge problem med hälsan längre fram, helst ska man komma över 7 500. Men det är ingen idé att stirra sig blind på siffrorna, vissa dagar rör man sig ofta mindre och andra mer. Du som dessutom tränar vid sidan om kan slappna av ytterligare.

Det gör också skillnad hur snabbt du går och hur mycket du sitter eller står på jobbet.

– Vi är inte gjorda för att sitta ner. När du går så gör du vad kroppen är designad att göra, säger professor Tim Church vid Louisiana State University Pennington Biomedical Research Center till sajten.

Så många kalorier förbränner du på 10 000 steg

Har du inte tid för några promenader kan det vara en idé att stå upp på jobbet! Att stå upp och jobba vid ett höjbart skrivbord kan göra stor skillnad – och bränna drygt 40 extra kalorier i timmen, enligt brittiska forskare vid University of Chester.

Står du upp en hel arbetsdag kan du alltså förbränna mer än 300 extra kalorier, lika mycket som en timmes rask promenad, tennis eller pilates.

Källa: Time  Foto: Thinkstock

Läs mer:

Så mycket måste du promenera för att få bättre hälsa

Visste du det här om promenader? 10 fantastiska hälsoeffekter!

Promenadtricket som bränner bort bukfettet!

Så maxar du förbränningen på promenaden

 

Redaktionens tips

Kom i form hemma med vår nya onlinekurs!

Så många steg går vi på en kilometer

Gå dig i form: Kom igång med 4 veckors promenadschema

Dela på: