Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Styrketräning 6 minuter i veckan kan räcka för bättre hälsa

03 maj, 2021 
Styrketräning i sex minuter per vecka kan ge bättre hälsa
Att styrketräna varje större muskelgrupp en minut i veckan skulle kunna räcka för att få hälsoeffekt, säger professorn i hjärthälsa. Här är träningen och muskelgrupperna du i så fall ska satsa på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
6 anledningar till att styrketräna merBrand logo
6 anledningar till att styrketräna mer

Många har blivit mer inaktiva under coronapandemin, det visar flera olika studier. Man har inte kommit iväg till gymmet i samma utsträckning och man har kommit ur sina vanliga träningsrutiner.

Många har också jobbat hemifrån och kanske inte haft tillgång till vikter och maskiner man är van vid att använda. Vi har helt enkelt varit tvungna att tänka om kring träningen.

Kan räcka att träna en muskelgrupp en minut per vecka

Men måste vi egentligen lägga flera timmar i veckan på att träna för att komma i form och få hälsofördelar av träning?

Ny forskning tyder på att det faktiskt skulle kunna räcka med att lägga en minuts träning på varje stor muskelgrupp, per vecka, för att få flera hälsofördelar.

Annons

I dokumentären Sanningen om hemmaträning, på Svt, tittar man bland annat på ett pågående experiment där personer tränar sex olika muskelgrupper, en minut på varje muskelgrupp, i veckan.

Muskelgrupperna man tränar i den här studien är:

  • Ben
  • Bröst
  • Bål
  • Rygg
  • Armar
  • Axlar

Behöver träna tills muskeln är uttröttad

Knepet för att det här ska fungera optimalt, för att man ska få ut så mycket som möjligt av träningen, ska enligt Jason Gill, professor i hjärthälsa vid Glasgow universitet, vara att träna tills musklerna är slutkörda. På den minuten.

Man tränar alltså muskelgruppen tills den helt enkelt inte orkar mer. Det här ska maximera tillväxten av muskler och i förlängningen ge fin effekt på bland annat hjärta och blodsockerbalans.

styrketräning hemma

Mer muskler kan bland annat ge bättre blodsockerbalans

I Sanningen om hemmaträning förklarar Jason Gill varför det är bra att ha mer muskler:

Annons

– Muskler är en riktigt bra sockersjuka. Socker i blodet tas upp av musklerna. Större muskler ger dig bättre kontroll på blodsockerhalten.

Det här kan till exempel göra skillnad när det gäller hälsa och diabetes typ 2. Jason Gill säger också att:

– Muskler kräver också energi, man förbränner kalorier även när man vilar.

Vad man behöver göra för att öka sin muskeltillväxt, enligt teorin, är att alltså träna en muskel tills man helt enkelt inte orkar träna den längre.

Studien pågår för fullt men tyder, enligt Jason Gill, redan på att det kan räcka att träna varje större muskelgrupp en gång i veckan, förutsatt att man då styrketränar tills muskeln inte orkar längre.

Källa: Sanningen om hemmaträning, SVT Foto: TT

Annons