Därför ska du använda dig av ”5:2-metoden” när du tränar

kvinna tränar efter 5:2-metoden
6 anledningar till att styrketräna mer
1:02

Efter reklamen: 6 anledningar till att styrketräna mer

(1:02)

Slå på ljud

En del har svårt att få träningen att överhuvudtaget bli av. Andra blir så inne i träningen att de helst kör pass varje dag och hela tiden. Kanske inte minst efter ett uppehåll, när man kör en nystart, känner sig stark och tycker träningen är så kul att man bara vill ha mer.

Men att träna lagom är förstås, som alltid, bäst. Och då kan 5:2-metoden vara ett bra riktmärke att jobba efter, något som allt fler träningsexperter i USA nu börjar rekommendera.

8 heta träningstrender: Så kommer vi att träna hela 2022

5:2-metoden rekommenderas av träningsexperter

Men det handlar inte om kost och dr Mosleys 5:2-fasta här. Det handlar om att få till träningen fem dagar i veckan och att vila två. Både för att se till att få till den träning som vi faktiskt behöver, men också för att få den viktiga återhämtningen.

En personlig tränare som rekommenderar det här upplägget är Cameron Countryman. Han menar att 5:2 gör det lättare för oss att få träningen att bli av. När vi följer ett träningsschema och får till rutiner underlättar det.

– Många inom tränings och hälsobranschen rekommenderar 5:2-metoden eftersom den hjälper oss att nå de rekommenderade 150 minuter träning vi bör ägna oss åt varje vecka, med 30 minuter om dagen i fem dagar, säger han till Well+Good.

Tränar fem dagar och vilar två – anpassa till dig

30 minuters pulshöjande träning fem dagar i veckan kan också varieras eller utökas, beroende på vilken form man är i.

Countryman tycker till exempel att de som redan tränar regelbundet några gånger i veckan på medelnivå, eller högre, kan fokusera på styrketräning två eller tre dagar och kondition två eller tre dagar. Men fortfarande alltid vila två dagar, eller jobba med aktiv återhämtning.

Nybörjare rekommenderar han istället att ta det lite lugnare.

– Till exempel kan konditionsträning istället då vara 20 minuters promenad varje dag och på styrkedagarna 20 minuter styrketräning med kroppen som motstånd och 10 minuter bålträning.

Återhämtning mellan träningen är också viktig

Det är viktigt att du lyssnar på kroppen och jobbar på din nivå. Fortsätt utmana kroppen och justera allt eftersom du blir starkare.

Tillhör du dem som har svårt att ta vilodagar så är 5:2 också en viktig påminnelse om att kroppen faktiskt behöver återhämtning. Tränar man lite tuffare så behöver kroppen hinna bygga upp sig igen.

Så länge ska du stå i plankan om du vill ha resultat

Om vi missar återhämtning ökar risken istället för både skador och sämre immunförsvar. Dessutom blir det svårt att få resultat, som att bli starkare, om inte musklerna får tiden för det.

Källa: Well+Good Foto: TT

Utvald läsning