8 heta träningstrender: Så kommer vi att träna hela 2022

31 jan, 2022 
Träningstrender 2022
2022 säger träningstrenderna att det inte räcker med vanliga träningspass längre. Vi vill underhållas, vi vill dansa loss, vi vill göra saker tvärt om mot hur vi brukar! I alla fall några av oss – för andra är det fortfarande favoritklasserna som lockar mest. Här är de hetaste trenderna just nu.
Annons

Varje år försöker olika träningsexperter och företag i branschen ta fram trender för hur det kommande året ser ut när det gäller våra träningsvanor. Vad kommer vi att träna? Hur vill vi träna? Vilka nya typer av träningsformer blir stora?

TV: 8 heta träningstrender 2022
TV: 8 heta träningstrender 2022

Vi på MåBra har både pratat med några av Sveriges största gymkedjor och spanat på nyheter man pratar om i England och i USA. Bland annat gör American college of sports medicine, Amos, en stor undersökning om träningsvanor varje år.

8 träningstrender som är stora 2022

Här är några av de trender som olika träningsexperter spår kan bli stora under 2022:

Fråga dig själv det här innan du kör igång igen!

Träningsteknik är här för att stanna

Enligt Amos är den allra hetaste träningstrenden i år bärbar teknik. Det vill säga hälsoklockor och andra tekniklösningar vi har på oss, som registrerar träning, sömn, hjärtslag, puls, kaloriförbrukning …

Annons

Det här har varit med på topp-tio-listan i många år nu men nu ligger den högst upp. Och visst kan vi se att det ligger något i det? På var och varannans handled sitter idag en klocka som också håller koll på hur mycket man rör sig.

Ett alternativ till klocka eller armband är numera Ouras ring som du har på fingret, precis som en vanlig ring. Den registrerar, precis som många armband och klockor, allt ifrån träning till sömn. Dessutom kan nyare varianter mäta till exempel både kroppstemperatur och syrenivå i blodet.

Digital träning fortsätter växa – både på gym och hemma

Onlineträning som du kan göra när du vill och var du vill är också med på amerikanska topplistan. Och i Sverige är utbudet numera enormt. Det finns appar, PT-sidor, och olika träningslösningar från både större och mindre aktörer online.

Gymkedjan Nordic Wellness var tidiga med att erbjuda digitala klasser och har idag cirka 50 virtuella klasser som man kan träna med ledskärmar på sina nya klubbar. Deras onlineträning har under senare tid ökat med nära 500 procent.

Annons

Sats har också byggt upp sitt online-utbud och erbjuder nära 250 olika online-klasser till sina medlemmar. De säger också att även medlemmar som är tillbaka på gymmen använder online-träning som komplement när de är på plats.

Även kedjan Actic har gått mer åt att utöka den digitala träningsplattformen och kom under 2021 med en app med träningspass. De erbjuder också digitala boot camps med tidsbestämda träningsupplägg och coachning.

Hemmaträningen tas till helt nya nivåer

På plats två hos Amos hittar man hemmatränings-trenden. Det handlar om att många skaffar sig ett litet minigym hemma. Kanske med en motionscykel eller roddmaskin och några vikter att träna med.

Att både digital träning och hemmaträning har blivit stort bekräftar också gymkedjan Sats. De har bland annat lanserat Mentra by SATS, som har tagit fram en interaktiv fitness-spegel de kallar för Rflex

Rflex ser ut som en helkroppsspegel men i den kan du trycka dig fram till olika träningspass – från ditt eget hem. Det finns också mikrofon och kamera i, om man till exempel vill köra PT-klasser hemifrån.

Kvinna tränar framför SATS Mentra-satsning Rflex

Vi tränar ännu mer intensivt – hörde vi HIIT?

På Amos trendlista hittar vi högintensiv intervallträning först på sjunde plats i år. Men att träna snabbt och effektivt är fortfarande önskemål från mångas håll. Sats har i januari lanserat en typ av HIIT-träning, i form av Tabata. De har också ett helt nytt HIIT-koncept på gång.

Annons

Nordic Wellness ser också den här typen av träningsform som ett säkert kort att fortsätta med under 2022. Kedjan Actic håller med och lanserar en ny klass som är ett högintensivt 30 minuters pass där man gör övningar för att maxa pulsen under 4 minuters-intervaller.

Hur lång tid tar det egentligen innan det händer något?

Vi väljer utomhusträning i större utsträckning

Inte nog med att vandring och andra fritidsaktiviteter utomhus har fått ett enormt uppsving. Gymmen flyttar också utomhus. Friskis & Svettis var en av de gymkedjor som flyttade ut hundratals av sina träningspass under coronapandemin.

Flera andra gymkedjor valde också att erbjuda mer utomhusträning. Actic lanserade till exempel Actic Outdoor Box under 2020 och 2021, där man tränar som på gym, men utomhus. Man räknar också med att utveckla utomhusträningen under 2022.

Utomhusträning hamnar på tredje plats på amerikanska listan. Där menar man att promenader eller vandring i mindre grupper kommer att vara en av årets stora trender.

Annons

Träning och underhållning närmar sig varandra

Vi är vana att bli underhållna av våra mobiler dagligen, i alla fall om vi pratar yngre målgrupper. Så varför skulle man numera godta enkla träningspass? Nu vill vi underhållas även när vi tränar och det här gör att underhållning och träning närmar sig varandra ordentligt. Håll utkik efter underhållningsträning!

I en amerikansk rapport om hälsotrender 2022 skriver man bland annat att det är dags att sluta tänka på träning som ett eget erbjudande och istället ge underhållningsalternativ. Bland annat genom dataspelsliknande träning.

Flera digitala plattformar erbjuder numera träningsupplevelser genom att kombinera musik, bilder och teknik. Man ser också en växande trend inom VR, Virtual Reality, och träning.

Dansklasser fortsätter locka – 2022 är ballerinans år

Man kan också se att dans fortsätter att vara populärt. Inte minst som en del i underhållningsträning. Balettinspirerad träning har varit stort ett tag och i år kan man se balett både i form av träning och i mode. 2022 är det många som vill vara prima ballerinor.

Annons
Öva in tekniken i de här rörelserna innan du börjar träna hårdare

Blir baklänges-löpning stort även i Sverige?

Enligt en brittisk undersökning finns det snart inget trendigare du kan göra än att springa baklänges. Något som det just nu googlas på för fullt, enligt en brittisk gymkedja som gjort en egen trendstudie.

Det här ska, enligt Runningmagazine, kunna gynna både hållningen när man springer och göra att man bränner fler kalorier på löprundan. Det ska också vara snällare mot knäna att springa så här. Däremot ger det inte lika bra konditionsträning, plus att det är lättare att springa in i saker …

Källor: The Welltodo 2022 Consumer Wellness Trends Report, Amos, Runningmagazine, Sats, Actic, Nordic Wellness, Friskis & Svettis Foto: TT

Se också: 5 oväntade och effektiva sätt att träna på – för dig som hatar träning
Se också: 5 oväntade och effektiva sätt att träna på – för dig som hatar träning
Annons