Därför snackar alla om Den stora hälsoresan – 16 weeks of hell

16 weeks of hell och Den stora hälsoresan är nu inne på säsong 2

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Artikeln är senast uppdaterad 5/5–2021

Programmet Den stora hälsoresan – från soffpropp till superkropp där deltagarna antar kost- och träningsutmaningen 16 weeks of hell är inne på andra säsongen på Discovery plus.

Den här gången är det programledaren Sofia Wistam, komikern Marika Carlsson, sportjournalisten Patrik Ekwall, artisten Victor Frisk, före detta handbollsspelaren Magnus Wislander och musikern Kalle Moraeus som är med och kämpar sig igenom de 16 veckorna.

Den stora hälsoresan säsong 2: Här är alla deltagare!

Redan förra säsongen diskuterades programmet flitigt. Då var det komikerna Måns Möller och Özz Nûjen, polisen och första Robinson-vinnaren Martin Melin, samt programledarna Agneta Sjödin och Anders Öfvergård som genomförde de 16 veckorna.

Martina Haag fick lämna programmet, vägrade väga sig

En deltagare som förra säsongen klev av längs med vägen var författaren Martina Haag, som vägrade väga sig och rapportera sin vikt till coachen och grundaren av 16 weeks of hell, Tony Andersson.

Frågan om att väga sig kunde de inte komma överens om och Tony Andersson sa att han inte kunde ta ansvar för Martinas hälsa då han inte fick veta om hon åt tillräckligt mycket mat – som han skulle kunna veta om han hade koll på Martinas vikt.

16 weeks of hell – så ser kostschemat ut i programmet

Martina Haag valde att fortsätta vägra väga sig, med invändningen att hon var med för att hon ville bli så stark som möjligt, och inte fokusera på vikt och kalorier. Det här ledde till slut till att Martina fick lämna programmet.

Snarare en extrem utmaning än en hälsoresa

Så här såg ett inlägg på Martina Haags Instagramkonto ut i samband med att det kom fram att hon fick lämna programmet. Martina fick många positiva kommentarer när hon skrev att hon lämnat.

I samma veva som Martina Haag fick lämna diskuterades det bland annat bland olika hälsoprofiler hur programmet kunde få sitt namn. Vad 16 weeks of hell har med hälsa att göra.

Programmet heter ju Den stora hälsoresan – från soffpropp till superkropp. Men det handlar ju om en tuff kost- och träningsutmaning som är extrem. Så att kalla det en hälsoresa kan kanske vara missvisande.

– Det vore ju givetvis enklare på alla sätt om det helt enkelt hette 16 weeks of hell, säger Tony Andersson och fortsätter:

– Men av olika anledningar så funkade det inte, och namnet i sig har jag inte varit inblandad i. Det ligger på Discoverys ansvar.

Funderar du på att göra 16 weeks of hell? Tänk på det här först

I säsong 2 förlorar Patrik Ekwall sin Hannah

I säsong två meddelar sportjournalisten Patrik Ekwall ungefär halvvägs in i säsongen att han tar ett uppehåll från 16 weeks of hell. Då har hans fru Hannah, som setts stötta Patrik genom sin resa i programmet och som kämpat mot cancer, plötsligt blivit sämre.

Strax därefter går Hannah tragiskt bort, i slutet av ett program av Den stora hälsoresan kommer Hannahs bild och texten "Till minne av Hannah Ekwall". Patrik meddelar att han behöver lägga all fokus på familjen och på att ta hand om sorgen.

Men i program sex dyker Patrik Ekwall upp igen och meddelar att han kommer att vara med på de sista sju veckorna. Att han mår bra av att tänka på annat än saknaden efter Hanna.

– Jag ser fram emot det, och jag gör det framför allt för att jag känner att jag mådde bra av det tidigare innan jag fick göra ett uppehåll. Och jag tycker att det fysiska välbefinnandet är extremt viktigt.

Han kommenterar också saknaden efter Hannah, i programmet:

– Det har ju varit några olidligt smärtsamma veckor sen Hannah väldigt plötsligt försvann och lämnade oss. Det har varit overkligt på alla sätt och vis. Det är lite svårt att ta in fortfarande.

Deltagarna i programmet valdes ut av Discovery

Varken i säsong ett eller två verkar deltagarna vara riktigt beredda på vilka utmaningar som egentligen väntar. Hur tuff träningen är och hur noga man måste vara med vad man stoppar i sig.

Sofia Wistam pratar till exempel mycket om problem med kosten i säsong två, då hon har svårt att få i sig den mat som är tänkt att hon ska äta. Flera deltagare är inte beredda på hur mycket tid de behöver lägga på träning varje dag heller.

Sofia Wistam om Den stora hälsoresan: "Känner mig svag just nu"

Vad deltagarna hade fått veta innan de gav sig på utmaningen menar Tony låg på Discovery plus ansvar. Det kan också förklara varför till exempel Martina Haags förväntningar inte stämde överens med Tony Anderssons.

På frågan om deltagarna visste vad de gav sig in på inför första säsongen av programmet svarar han:

– Exakt vilken information deltagarna hade innan jag träffade dem på kick off:en vet jag inte eftersom jag inte var inblandad i rekryteringen. Spontant säger jag nej, de hade ingen aning om vad de gav sig in i, vilket jag tycker att man ser i de första programmen.

Simmerskan Emma Igelström har kört 16 weeks of hell

Någon som inte har varit med i tv-programmet Den stora hälsoresan men som också nyligen har gått igenom utmaningen 16 weeks of hell, på egen hand, är före detta simmaren Emma Igelström som idag bloggar hos MåBra.

Det var när hon ville komma i form efter att ha opererat bort en tumör i livmodern som hon valde att ta sig an utmaningen.

När Emma Igelström började lägga ut inlägg på Instagram om att hon var igång med utmaningen fick hon kommentarer om varför hon skulle göra det, om det verkligen var bra för henne och om det inte skulle trigga ätstörningar. Emma Igelström svarade halvvägs igenom programmet att:

”Jag har en SUPERKROPP. Den har klarat av att elitidrotta, föda barn, gå igenom sjukdomar, utföra galna äventyr och fixa vad jag vill i vardagen. Så kan vi bara släppa dömandet, hylla varandras kroppar och peppa varandra till våra drömmar och utmaningar oavsett vad de är?”

16 weeks of hell: Träningsprogram – så här gör du övningarna

Hela inlägget på Emmas Instagram såg ut så här:

Emma Igelström: Jag har lärt mig vad som funkar och inte

Att namnet Den stora hälsoresan inte riktigt säger vad programmet går ut på verkar Emma Igelström dock hålla med om. Däremot förstår hon inte varför så många har så mycket åsikter – utan att ha provat på utmaningen själva. Efter att ha genomgått hela 16 weeks of hell-programmet skriver hon att:

”Jag har lärt mig så sjukt mycket om mig själv under den här tiden. Vad som funkar och vad som inte funkar. Jag tar russinen ur kakan, går vidare med dem och kommer fortsätta min väg. Min allra största vinst är att jag gått från att hata gymmet till att jag ÄLSKAR styrketräning nu.”

Hela inlägget ser ut så här:

Måns Möller blev också en snackis – efter bilder på Instagram

Ytterligare en anledning till att så många diskuterar hur hälsosamt 16 weeks of hell är har varit att man i första säsongen plötsligt såg bilder på Måns Möller, där han ser ut att ha rasat en hel del i vikt.

Det var efter att han lade ut följande inlägg som många kommenterade med att han borde börja äta mer och att han såg för smal ut:

Måns Möller har i senare inlägg svarat på kommentarerna med att han mår bra av träningen och kommer att fortsätta göra det som känns bra för honom.

16 weeks of Hell: Kändisarnas egna ord efter tuffa hälsoresan

Utmaningen 16 weeks of hell passar inte vem som helst

Tony Andersson påminner om att det är helt frivilligt att gå med på en utmaning som 16 weeks of hell och att det inte är en utmaning som passar någon med ätstörningar. Det är inte en grupp man vänder sig till.

– Alla som uttalar sig gör det utifrån ett allmänt tyckande om dieter i stort och inte vad jag/16 weeks of hell står för. Vi jobbar aktivt med att få deltagarna att inse att det går ut på att tillföra kroppen så mycket näring som möjligt i slutändan och att för lite mat/näring aldrig är okej.

Tony säger också att det finns deltagare som äter över 4 500 kcal, även i perioder där man deffar, alltså perioder då man fokuserar på att förlora fettmassa.

– Jag själv har aldrig vart i närheten av några ätstörningar och det är mitt förhållningssätt till mat vi försöker förmedla. Vi jobbar dessutom aldrig någonsin med att övertala folk att gå 16 weeks of hell, om någon verkar tveksam i sin första kontakt med oss rekommenderar vi den personen att inte anmäla sig.

Marika Carlsson om vikthetsen i Den stora hälsoresan

Tony Andersson: Vid minsta tvekan – gör det inte

– Vi jobbar med att motivera människor med allt vad det innebär, vi lägger exakt noll tid och fokus på att övertala människor. Är man det minsta tveksam om en uppstyrd kosthållning kommer trigga en ätstörning av något slag ska man givetvis inte anmäla sig till 16 weeks of hell, eller något annat liknande upplägg, då ska man söka rätt hjälp för att komma tillrätta med vad som är den egentliga orsaken till problemet, säger Tony Andersson.

Hur det gått för alla deltagare i säsong ett och hur det går i säsong två man man se på Discovery plus där avsnitten till Den stora hälsoresan – från soffpropp till superkropp finns.

Foto: Discovery/TT

Redaktionens tips

Agneta Sjödin om nya vanorna – efter 16 weeks of Hell

Sofia Wistam om 16 weeks of hell: Är inte med för att gå ner i vikt

Det händer i kroppen om du tränar för mycket

Dela på: