Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Funderar du på att göra 16 weeks of hell? Tänk på det här först

09 apr, 2021 
I 16 weeks of hell tränar man hårt och äter strikt
Kost- och träningsprogrammet 16 weeks of hell, som synts i Den stora hälsoresan på Discovery+, är inte en utmaning som passar alla. Har du varit sugen på att testa? Här är tio frågor du kan vilja ställa dig själv först.
Annons
Vad är 16 weeks of hell?Brand logo
Vad är 16 weeks of hell?

Kost- och träningsprogrammet 16 weeks of hell, som deltagarna i Den stora hälsoresan på Discovery+ följer har varit rejält omdiskuterat och programmet har fått mycket kritik.

Kritiken handlar till stor del om att det inte bör ses som en hälsoresa, då man under delar av programmet äter få kalorier och tränar väldigt hårt. En del pratar om hets, andra om ätstörningar som kan triggas.

Det är verkligen inte ett kost- och träningsprogram som passar alla. Har du själv funderat på att anta utmaningen kan det finnas en hel del saker du behöver tänka igenom väldigt noga först.

10 frågor att tänka på innan du testar 16 weeks of hell

Här är tio frågor det kan vara bra ställa dig själv innan du ger dig på kost- och träningsutmaningen 16 weeks of hell.

Annons

1 Varför vill du göra 16 weeks of hell?

Varför vill du egentligen göra 16 weeks of hell? Är det för att du ser det som en rolig utmaning, för att du vill testa dina gränser? Har du en positiv anledning att genomföra utmaningen?

2 Kommer du att orka i 16 veckor?

Du håller på i 16 veckor, 112 dagar, och du ska hålla dig strikt till kost- och träningsschemat under den tiden. Kommer du att orka hålla ut så länge?

I 16 weeks of hell är kosten strikt och du behöver förbereda matlådor
16 weeks of hell kräver mycket planering och tid till att träna och göra matlådor.

3 Har du tid att följa programmet?

En stor del av din tid kommer att gå åt till träning och till att förbereda mat. Får du ihop det med jobb, fritid och familj?

4 Har du motivationen som krävs?

Du kommer att behöva planera din tid väldigt noga för att få ihop ditt kost- och träningsschema. Har du lusten och disciplinen att göra det i fyra månader?

Annons

5 Är det värt pengarna?

Att göra 16 weeks of hell kostar från drygt 10 000 kronor och uppåt, har du pengarna att lägga på det – och är det värt pengarna?

6 Har du ett gym som kan bli ditt andra hem?

Du ska helst ha tillgång till ett fullutrustat gym när du gör 16 weeks of hell, har du det eller har du möjlighet till det? (Man kan också göra alternativa övningar men gymmet är vad grundaren rekommenderar.)

7 Kan och vill du hantera deff-perioder?

En del av programmet kommer du att vara i deff, då tanken är att man bränner fett samtidigt som man behåller muskelmassa. Man äter få kalorier och tränar. Det här kan kännas riktigt tungt och slitigt.

I Den stora hälsoresan har vi sett deltagare prata mycket om hunger och trötthet. Kommer du att kunna, och vill du, hantera det?

I 16 weeks of hell blir gymmet ett andra hem
84 gympass ska genomföras under de 112 dagar man gör 16 weeks of hell.

8 Vill och kan du hantera ketostillstånd?

Du kommer att hamna i ketostillstånd delar av kost- och träningsprogrammet. Det innebär att när man drar ner på kolhydrater så använder kroppen istället fett som energikälla.

Annons

Omställningen kan bland annat ge huvudvärk, yrsel och man kan känna sig tröttare. Är du villig att känna så och tycker du att det är det värt det?

9 Kan du genomföra 16 weeks of hell utan att triggas?

Ett strikt kost- och träningsprogram kan trigga igång ätstörningar. Har du, har du haft eller är du i minsta risk för att triggas så ska du inte göra det. Hur ser det ut med det för dig?

10 Har du en bra plan för tiden efter 16 weeks of hell?

Efter programmets slut kommer du att behöva klara dig själv. För att inte falla tillbaka i gamla vanor och för att hitta bra, nya, hållbara vanor så kommer du att behöva en bra plan. Hur tänker du dig att livet ser ut då?

Källor: 16weeksofhell, Discovery+ Foto: TT

Annons