Annika fick en hjärtinfarkt: ”Trodde bara jag sträckt en muskel”

10 okt, 2022
AvBirgitta Lindvall Wiik
Annika och en hund
Att tyda symtom på hjärtinfarkt är inte alltid helt enkelt. Annika var bara 54 år när hon drabbades – något hon först hade svårt att tro på. Hon tyckte att maken överdrev när han ville köra henne till akuten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det var Annika Hautalampis första semesterdag. Hon och maken Magnus hade haft en härlig dag i naturen på ön Seskarö, i Haparanda skärgård, där de har sommarstuga.

– Vi hoppade över stock och sten och jag minns att benen kändes som stockar efter det. Vi tog ett sent kvällsdopp innan vi gick och la oss. Men Annika kunde inte ligga ner ordentligt. Det kändes som att hon fått en sträckning i bröstmuskeln. Inte så konstigt efter dagens strapatser, säger Magnus.

Se också: 5 bra vanor för hjärtat

5 bra vanor för hjärtatBrand logo
5 bra vanor för hjärtat

– Till slut satte jag mig upp i soffan. Magnus vaknade vid 02.30 och undrade varför jag satt där och jag förklarade att jag hade sträckt mig och det var svårt att ligga ner. Men när jag fortfarande satt i soffan då Magnus vaknade vid sjutiden blev han orolig, berättar Annika.

Annons

Tungt att andas

Annika upplevde att hon blivit tungandad, men tyckte att Magnus överdrev när han ville ringa 1177. Till slut gick Annika med på att Magnus fick skjutsa henne till akuten i Kalix, fem mil bort.

Det var pandemi och Magnus fick inte följa med in, han tankade bilen och återvände hemåt när han mötte en ambulans med blåljus. Då hade han ingen aning att den var på väg för att hämta hans fru.

– När jag kom in på akuten gick allt fort. Först visade ett EKG att allt var ok, men i nästa stund hörde jag någon ropa ”vi har en pågående hjärtinfarkt!” När jag förstod att det var mig de pratade om blundade jag, och vågade inte öppna ögonen på flera timmar. Jag tänkte att nu dör jag. Annika skulle transporteras vidare åtta mil, till länssjukhuset utanför Luleå, och det var bråttom. På väg till ambulansen drabbades hon av ett hjärtstopp, som hävdes tack vare att hjärtstartaren var redo.

– I ambulansen höll sköterskan om mig, och sa att jag skulle försöka hålla i mig om jag kunde. Resan gick i en väldig fart. Innan Annika hann rullas in på en akut operation drabbades hon av ytterligare ett hjärtstopp och dramatiken var stor.

Annons

– Jag förstod inte då vad jag var med om, men minns att jag hörde en mansröst räkna 30, 40, 60 och sedan säga ”nu går jag in”. Mina kärl skulle ballongsprängas så fort blodtrycket kommit tillbaka efter det andra hjärtstoppet. Det visade sig att en stor del av hennes kärl var igensatta och doktorn både rensade kärlen och förstärkte kärlväggar med så kallade stent.

Tummen upp

Efter en stund frågade mansrösten om Annika kände någon lättnad. När hon gjorde tummen upp applåderade vårdteamet runt henne. Efteråt fick Annika veta hur allvarlig hennes situation varit.

– Om inte Magnus, som också jobbar inom vården, hade insisterat på att köra mig till akuten skulle jag inte levt idag. Vi har inga hjärtinfarkter i släkten och jag hade själv aldrig kunnat tro att jag skulle drabbas, säger Annika och berättar att hon i efterhand kan se att hon fått flera varningstecken.

Ett högt tryck

Annika har medicinerats för högt blodtryck i många år. I samband med en astmadiagnos upptäcktes ett förhöjt blodtryck redan när hon var 32 år.

Annons

– Trots mediciner så har mitt blodtryck hela tiden legat för högt, men på vårdcentralen har de alltid sagt att det ändå är ok, trots värden på 150/95. Det har nog inte varit så bra att gå år efter år med ett så högt blodtryck. Åtta månader innan hjärtinfarkten drabbades Annika dessutom av en tia, en mindre stroke. Hon vaknade en morgon och kom inte ihåg att hon jobbade på en dagverksamhet för dementa och hon hade ingen aning om hur hon skulle ta sig dit. Även den gången var det Magnus som slog larm.

– På sjukhuset sa de att allt var lugnt eftersom tian gick över ganska snabbt, så jag jobbade som vanligt redan nästa dag. Kanske borde man ha undersökt mig lite närmare då? I den här vevan upptäcktes också att jag hade för höga kolesterolvärden och jag fick medicin för det.

Skolans hjärt-lungräddningskurs räddade ensamstående mamman Laras liv.

Tuffa träningspass

Annika har alltid gillat att röra på sig och tränade både spinning och styrketräning innan hon blev sjuk. Efter hjärtinfarkten och hjärtstoppen blev hon rädd för att anstränga sig.

Annons

– Tänk om det skulle hända något med hjärtat? Jag fick ­fantastisk bra hjälp av ett ­hjärtteam som följde mig under hela det första året. Två gånger i veckan körde vi träningspass via teams. Vi var flera som haft hjärtinfarkt som tränade tillsammans digitalt och det hjälpte mig att våga ta i. Det var tuffa träningspass på 50 minuter.

Går på kontroller

Annika har också haft regelbundna psykologsamtal, gått på hälsokontroller och kanalen till hjärtsköterskan har ständigt varit öppen. Hon har när som helst kunnat höra av sig med frågor. Den 29 juni var årsdagen för Annikas hjärtinfarkt. Det var en tuff dag.

– Annars har jag inte mått dåligt psykiskt. Många drabbas av depressioner, jag är tacksam för att jag inte hör till dem. Nu mår jag bra. Jag tränar i simhallen två gånger i veckan. Då tar jag med mig barnbarnen och så äter vi frukost där tillsammans, säger Annika, som också kör tre yoga­pass i veckan, med kollegor efter arbetsdagens slut.

En tredjedel av alla med högt blodtryck vet inte om att de har det …

Efter hjärtinfarkten har Annika fått ett enda förbud och det är mot vinterbad.

– Jag har också fått lära mig att inte stressa så mycket, jag behöver vila oftare än förut. I övrigt tänker jag på att äta hälsosam kost, men jag jobbar heltid och lever som vanligt och skänker ofta en tacksamhetens tanke till ambulanssköterskorna som räddade mitt liv.

Foto: TT/Privat.

Se 5 anledningar till att vardagssysslor är bra för digBrand logo
Se 5 anledningar till att vardagssysslor är bra för dig
Annons