Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Kolla pulsen dagligen för att upptäcka dolda hjärtsjukdomen

08 nov, 2021
Kvinna som mäter sin puls.
Det finns många skäl till att det är bra att känna till sin vilopuls och att veta på ett ungefär hur pulsen ter sig i olika situationer. Särskilt viktigt kan det vara om man är i riskgrupp för en hjärtsjukdom som inte alltid ger några övriga symtom.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 bra vanor för hjärtatBrand logo
5 bra vanor för hjärtat

Avvikelser i pulsen är alltid viktiga att notera om man inte ser någon anledning till dem. Att hålla koll på pulsen själv kan också vara ett bra komplement till läkarbesök om man har eller är i riskgrupp för hjärt- kärlsjukdom.

Ett samlingsnamn för olika typer av oregelbunden hjärtrytm är arytmier. Det kan handla om till exempel extraslag eller hjärtrusning. Den allra vanligaste formen av arytmi är förmaksflimmer, vilket orsakas av fel i de elektriska impulserna som styr hjärtat.

Förmaksflimmer – dold hjärtsjukdom som inte alltid ger symtom

Enligt Riksförbundet Hjärtlung räknar man med att närmare 450 000 svenskar lider av sjukdomen, varav drygt 150 000 kan vara drabbade utan att veta om det. Enligt förbundet finns det en enkel åtgärd som kan ändra på det – att känna pulsen.

Annons

Tillståndet ger nämligen inte alltid kännbara symtom, eller så har man lärt sig leva med dem i tron om att det är normalt. Stigande ålder ökar risken för sjukdomen, men även ungdomar kan få den.

Har man symtom kan de till exempel yttra sig som en hjärtrytm på över 100 slag i minuten tillsammans med andfåddhet och en känsla av att det tar emot i bröstet oavsett om man vilar eller anstränger sig.

Är man frisk i övrigt är det oftast inte farligt i sig, men i längden kan det öka risken för stroke och bör därför alltid behandlas.

Så tar du pulsen på dig själv

Vilopulsen talar om hur effektivt hjärtat pumpar ut blod i kroppen när man vilar. Ju lägre den är desto bättre.

  1. Mät helst pulsen direkt när du vaknat på morgonen, innan du klivit upp ur sängen. Men det går också bra att mäta vid andra tillfällen om du ser till att ha vilat en stund innan.
  2. Håll två fingrar mot en pulsålder, till exempel på sidan av halsen eller insidan av handleden.
  3. Räkna hur många slag hjärtat slår under loppet av en minut.

Om man har en pulsklocka gör den det här jobbet åt en. Men det kan vara bra att ibland kontrollera pulsen manuellt då klockorna inte alltid är helt tillförlitliga.

För att lära känna sin puls ordentligt kan det vara fördelaktigt att mäta pulsen två gånger om dagen varje dag under två veckor. Som riktlinje brukar man säga att en normal puls när man inte anstränger sig brukar ligga mellan 60–80 slag per minut.

Annons

Vad är normal puls?

För att avgöra om man har en normal puls eller inte vill man dels känna efter om pulsen är regelbunden eller inte, men också stämma av att vilopulsen ligger inom det normala spannet.

Enligt Anders Englund, kardiolog och docent samt vd för Arytmicenter i Stockholm, rekommenderar sjukvården att man tar pulsen själv då och då. Det säger han till Aftonbladet.

– I stället för en jämn, ganska lugn, regelbunden puls på kanske 60–70 slag per minut, har man vid flimmer i stort sett alltid en väldigt oregelbunden rytm där det hoppar och far. Pulsen är oftast lite högre, den kan kanske ligga på 80 till 110 trots att man är i vila, säger han till tidningen.

Sök vård vid tecken på hjärtflimmer eller andra sjukdomar

Om man tycker att någonting känns konstigt bör man söka vård och be att få ett EKG som mäter pulsen under en längre tid, enligt Anders Englund. Det är normalt att hjärtat hoppar till eller tar en paus då och då. Men vid förmaksflimmer kan det pågå under lång tid.

Man ska vara extra noga med att kontrollera sin puls om man är över 65 år, har diabetes, högt blodtryck eller redan haft en stroke.

Källa: Riksförbundet Hjärtlung, Aftonbladet, MåBra

Foto: TT

Annons