Kristina räddade livet på sin man när hans hjärta stannade

Kristina Alsér

”Det händer inte oss”. Så tänker många och så tänkte även Kristina Alsér. Men det gjorde det, en dag i slutet av augusti 2017. Maken Jans hjärta stannade lika plötsligt som oförklarligt.

– Han var frisk, hade god fysik och levde sunt. Hjärtstoppet kom helt oväntat, säger Kristina Alsér.

Se även: 5 vanor som är bra för hjärtat

1:27

Efter reklamen: 5 bra vanor för hjärtat

(1:27)

"Jag hinner se skräcken i hans ögon innan han faller"

De var på besök i sin övernattningslägenhet i Stockholm och hade just ätit en lång frukost.

– Jan och jag hade satt upp nya lampor och målat om i lägenheten. Han skulle gå ut och köpa ventiler. Jag satt kvar i soffan och pratade i telefon med vår dotter.

Tio minuter senare ser hon att handtaget till ytterdörren rör på sig. Där stod Jan.

– Jag hinner se skräcken i hans ögon innan han faller ihop. Jag rusar ut i trappen i morgonrocken och tänker först att han måste ha fått en hjärnblödning. Jag vänder på honom och han ser helt normal ut i ansiktet men går inte att kontakta.

Hjärtstopp eller hjärtinfarkt? Att veta skillnaden kan rädda liv!

HLR ska påbörjas så snabbt som möjligt

Kristina, som tidigare fått utbildning i HLR, hjärtlungräddning, ringer genast 112. Men stöd av SOS-operatörerna påbörjar hon hjärtlungräddningen.

– Vad jag inte visste då är att man inte får någon reaktion från den man gör HLR på. HLR sätter inte igång hjärtat igen utan det ska hålla i gång syresättningen i kroppen i väntan på en hjärtstartare.

HLR ska påbörjas så snabbt som möjligt, helst inom en minut, från det att man får ett hjärtstopp. Att kroppen blir syresatt minskar risken för bland annat hjärnskador under tiden man väntar på att ambulansen ska komma med en hjärtstartare.

"Jag var helt slut när ambulansen kom"

– Jag är glad att jag fick hjälp av SOS-operatörerna, det är riktigt tufft att hålla takten när man gör HLR. Det krävs att man trycker så hårt att man trycker ner bröstet fem centimeter. Jag var helt slut när ambulansen kom sju, åtta minuter senare.

Kristina vet än idag inte varifrån hon fick kraften att orka ge kompressioner när hon samtidigt var i chock. Sannolikt hade hon hjälp av att ha övat på HLR tidigare.

– I det läget visste jag inte om Jan skulle överleva. Ambulanspersonalen försökte få i gång hans hjärta utan att lyckas.

På sjukhuset fick man Jans hjärta att slå igen

Som tur var låg deras lägenhet nära sjukhuset. Där fick man Jans hjärta att börja slå igen. Han låg nersövd och opererades.

– Han hjärtstopp orsakades av en förträngning som man sprängde bort. Troligen var den genetisk.

På natten då han låg nedsövd malde tankarna hos Kristina:

– Jag tänkte att om han inte vaknar igen så är det mitt fel. Då tryckte jag inte tillräckligt hårt när jag gjorde HLR.

Så hjälper du någon som drabbats av hjärtstopp – så här bråttom är det

Jan mindes inte vad som hade hänt

Men Jan vaknade. Han var förvirrad och mindes inte vad som hade hänt. Den syrebrist han utsatts för under hjärtstoppet gjorde att hans minne påverkades.

–Han hade inga minnen av vad som hänt på hela den veckan. Han minns inte heller de följande veckorna, säger Kristina.

Efter några dagar skrevs Jan ut och paret kunde återvända till Vimmerby, där de har sitt huvudsakliga boende. Eftervården skulle skötas av ett sjukhuset i närheten.

–Men jag förstod snabbt att de trodde Jan hade haft en hjärtinfarkt och inte ett hjärtstopp. Det är helt olika saker. Personalen visste inte skillnaden.

Det är skillnad på hjärtstopp och hjärtinfarkt

Vid ett hjärtstopp slutar hjärtat pumpa blod och den drabbade blir snabbt medvetslös och slutar andas. Vid en hjärtinfarkt fortsätter hjärtat att slå, man andas och kan vara kontaktbar. En hjärtinfarkt kan dock utvecklas till ett hjärtstopp. Det kan drabba ung som gammal när som helst.

–Jag märkte att det fanns mycket missuppfattningar och okunskap om hjärtstopp i hela samhället, säger Kristina.

Hon bestämde sig för att bilda ett nätverk på Facebook, Nätverket för dig som överlevt ett hjärtstopp och för dina närstående. Kristina menar att ett hjärtstopp är ännu mer traumatiskt för den som är närstående än för den som drabbas:

–Den som får ett hjärtstopp minns oftast inte vad som har hänt. Den som drabbas kan också förändras så att de närstående inte riktigt känner igen personen.

Jan blev friskförklarad men Kristina var orolig

Men upplevelsen påverkade förstås även Kristina. Trots att Jan blev friskförklarad efter sex veckor fortsatte hon att oroa sig.

–Jag blev nästan tokig om han inte svarade i telefon och jag smög på honom, både hemma och när vi var ute i skogen. Blev det tyst, blev jag helt iskall och tänkte genast att något hade hänt.

Kristina beskriver hjärtstoppet som ett kroppsminne som lever kvar i henne än i dag, trots att åren gått. Hon har engagerat sig i Hjärtuppropet, som jobbar för att sprida kunskap om hjärtstopp och hon har sett till att 120 personer i hemkommunen fått lära sig HLR.

"Det viktiga är att man försöker agera"

–Ofta tänker man ”det händer inte oss”. Men det gör det. Bara fem månader efter att Janne fick sitt hjärtstopp drabbades en annan person inom familjen. Han överlevde inte.

Det viktiga är att man försöker agera om man ser en person falla ihop medvetslös på gatan, menar Kristina.

–Ring 112 och påbörja HLR direkt. Försök även om du inte är utbildad i HLR, be SOS-operatörerna beskriva hur du ska göra. Det kan rädda liv.

Finns det en hjärtstartare i närheten, använd den. Det går nämligen inte att göra fel. En hjärtstartare känner av om personen har fått ett hjärtstopp och det är endast då den ger en stöt. Den är enkel att använda eftersom den är helt självinstruerande.

Här finns Kristinas nätverk!

10 orsaker till att det kan vara svårt att få ner högt blodtryck

Det här är ett hjärtstopp

  • Hjärtstopp beror på att hjärtat plötsligt slutar pumpa ut blod i vårt blodomlopp.
  • Den som drabbas faller ihop, blir okontaktbar och slutar andas.
  • Hjärtats elektriska system som sköter vår rytm övergår till ett tillstånd som kallas kammarflimmer.
  • När cirkulationen upphör, kan inte heller syre transporteras till kroppens organ.

Hjärtstopp orsakas oftast av en bakomliggande hjärtsjukdom, till exempel ett medfött hjärtfel. Majoriteten av de drabbade får ett plötsligt hjärtstopp på grund av en akut hjärtinfarkt.

Plötsligt hjärtstopp kan också inträffa vid förgiftning, överdoser av droger eller läkemedel, kraftiga astmaanfall eller andningsstopp.

Källor: Hjärtuppropet.se, Hjart-lungfonden Foto: Privat