SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Vanliga frukten minskar risken för hjärtattack med 20 procent

06 maj, 2022 
kvinna med hjärtattack och frukt
En ny jättestor forskningsstudie visar nya rön på ett starkt samband mellan hjärthälsa – och avokado!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att avokado var nyttigt visste vi – det har bara ökat i populäritet de senaste decennierna och blivit favoritmat för många hälsomedvetna. Vad man inte visste var exakt hur avgörande skillnad den kan ha på hjärthälsan. Att äta två eller fler portioner avokador i veckan kan nämligen minska risken för hjärtsjukdomar med en femtedel, visar en ny studie.

Här är det enkla knepet som skyddar ditt hjärtaBrand logo
Här är det enkla knepet som skyddar ditt hjärta

Studerade 100 000 människor i 30 år

Studien, som publicerats i Journal of the American Heart Association, gjordes genom att undersöka 68 000 kvinnors och 41 000 mäns kost var fjärde år – i 30 år.

Resultatet visade bland annat att de som ofta åt avokado löpte 21 procents mindre risk att få kranskärlssjukdomar, jämfört med de som inte gjorde det. En avokado i veckan räckte för att uppnå effekt.

Annons

Dessutom visade studien att om man dagligen byter ut en halv portion margarin, smör, ägg, yoghurt, ost eller processat kött, med motsvarande mängd avokado så minskar risken för hjärtsjukdom med 16-22 procent.

Därför skyddar avokado hjärtat

Avokado är rikt på enkelomättade fetter som hjälper till att skydda hjärtat genom att hålla nere det onda kolesterolet.

Förutom goda fetter innehåller avokado kostfiber och över 20 viktiga vitaminer och mineraler.

– Vår studie ger ytterligare bevis på att intaget av växtbaserade omättade fetter kan förbättra kostkvaliteten och är en viktig komponent i förebyggandet av hjärt-kärlsjukdomar, säger Lorena Pacheco, dietist och postdoktor vid Harvard TH Chan School of Public Health.

Att ersätta avokado med andra klassiskt hälsosamma växtbaserade fettkällor, såsom olivolja, nötter och andra växtoljor, gav däremot inte några ytterligare fördelar.

Och som vanligt är ingen enstaka matvara lösningen för en hälsosam diet, men studien är onekligen ett bevis på avokadons hälsofördelar.

Ja, avokado är en frukt

Frukt? Du visste väl att avokado är en frukt (eller egentligen är avokado faktiskt ett bär!) och inte en grönsak? Och visste du att avokado också går under namnet alligatorpäron?

Källa: Journal of the American Heart Association

Foto: TT

Annons