RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Studie: Kvinnor blir lyckligare efter att ha varit otrogna – inte män

20 feb, 2023 
Splitbild: Kvinna tittar på en man i sängen och en kvinna som tar av sig vigselringen
Otrohet är ett laddat och outforskat ämne.
Men i en färsk studie har man tittat på hur män och kvinnor påverkas av att vara otrogna, skriver Illustrerad vetenskap. Och resultatet är... ”intressant”, menar forskarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Otrohet kan vara förknippat med skam, ångest och svek. Just därför har det varit ett knepigt ämne att forska kring för att se hur vi människor påverkas av otrohet.

Ska man alltid berätta om otrohet?Brand logo
Ska man alltid berätta om otrohet?

Men i en färsk studie har man nu tittat närmare på hur kvinnor kontra män påverkas av att vänsterprassla, rapporterar Illustrerad vetenskap.

En forskargrupp vid University of Tilburg har analyserat data från en tysk långtidsstudie där deltagare som både bedragit och blivit bedragna deltagit.

Otrohet: Stora skillnaden mellan män och kvinnor

Bland annat fick de svara på frågor om hur de mådde allmänt och hur det stod till i ”den befintliga” relationen i samband med att de ”vänstrat”. Forskarna upptäckte då en markant skillnad mellan hur de otrogna männen och kvinnorna reagerade efter att de bedragit sin partner:

Annons

”Intressant nog avslöjade våra analyser en grupp deltagare som ser ut att räta på ryggen och till och med trivas med livet efter otroheten: Kvinnor som har varit otrogna”, skriver forskarna i studien, enligt Illustrerad vetenskap.

Männen i studien upplevde i stället lägre självkänsla och försämrad livskvalitet efteråt. Men varför kvinnor upplever en otrohetsaffär som mer positivt finns det lite forskning på i dag.

I den färska studien som gjorts skriver de att ”kvinnans affär oftare är ett resultat av missnöje med sin partner. Därför kan vänsterprasslet vara en väckarklocka för partnern och leda till positiva beteendeförändringar”, går det att läsa enligt Illustrerad vetenskap.

Män är mer svartsjuka än vad kvinnor är

När det kommer till svartsjuka kunde man se i en studie 2021 att det fanns en markant skillnad även där mellan män och kvinnor, något som MåBra skrivit om tidigare.

Svartsjukan har nämligen att göra med primära funktioner som fortlevnad och överlevnad: Kvinnor tvivlar aldrig på att de är mamma till sina barn, medan männen inte har samma garanti. För män finns alltså risken att om kvinnan är otrogen är det inte säkert att barnet är hans.

Män upplever alltså fler negativa känslor vid sexuell otrohet medan kvinnor upplever svartsjuka på ett annat sätt. För henne är inte otrohet det värsta utan när partnern har äkta känslor för någon annan, alltså emotionell otrohet.

5 tecken på att din partner är mikro-otrogenBrand logo
5 tecken på att din partner är mikro-otrogen
Annons