RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Ny studie: Så skiljer sig svartsjuka åt mellan män och kvinnor

29 nov, 2021 
Upprörd pojkvän med förkrossad flickvän
Svartsjuka kan vara en förgörande känsla, både för den som upplever svartsjuka och för den som blir utsatt. Forskning har nu kartlagt att män och kvinnor känner svartsjuka på helt olika sätt och det, menar forskarna, har evolutionära orsaker.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Terapeuten om otrohet på nätet: ”Jättevanligt”Brand logo
Terapeuten om otrohet på nätet: ”Jättevanligt”

En ny norsk studie, utförd av forskare och psykologer vid NTNU, Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet, visar att svartsjuka har varit en fördel för människan under evolutionen. Det finns alltså en biologisk förklaring till varför man kokar av ilska när ens partner är extra trevlig mot den där kollegan.

Svartsjukan har nämligen att göra med primära funktioner som fortlevnad och överlevnad: Kvinnor tvivlar aldrig på att de är mamma till sina barn, medan männen inte har samma garanti. För män finns alltså risken att om kvinnan är otrogen att avkomman inte är hans.

Svartsjuka hos män respektive kvinnor

– Att det finns en tydlig skillnad mellan vad män och kvinnor blir svartsjuka på, kommer teoretiskt ur ett evolutionärt perspektiv, befäster en av forskarna i studien, Leif Edward Ottesen Kennair, till Aftonbladet.

Annons

Alltså upplever män fler negativa känslor vid sexuellt otrohet medan kvinnor upplever svartsjuka på ett annat sätt. För henne är inte otrohet det värsta utan när partnern har äkta känslor för någon annan, alltså emotionell otrohet. Och det förklarar forskarna med att kvinnor och deras barns överlevnad och status historiskt sett har stått på spel om de blivit lämnade. Så om vi översätter det till idag: Ett snedsteg på konferensen kan man leva med, men en djup och nära kommunikation med en annan kan upplevas som ett betydligt större svek.

Svartsjuk eller osäker på sig själv?

Oavsett biologiska förklaringar. Svartsjuka kan lätt gå överstyr och ibland har det inte alls att göra med partnern och hens handlingar utan snarare om ens egen självbild och självkänsla. Kanske har man varit med om otrohet tidigare eller så har man svårt att lita på att någon faktiskt kan älska en helt och fullt. I sådana fall är det viktigt att växla fokus. I stället för att kontrollera sin partner bör man jobba med sig själv och därigenom bygga upp sin tillit till partnern.

Källa: Aftonbladet

Foto: TT

Annons