Privatdetektiven: Så döljer en otrogen partner sina digitala spår

25 jul, 2022 
Allt man gör på nätet lämnar digitala spår. Så här förklarar privatdetektiven att personer som har något att dölja vanligen gör för att röja undan dessa.
Annons

Sociala medier, dejtingsidor och appar har gjort det betydligt enklare för folk att träffa någon – men också att vara otrogen mot sin partner. Däremot är det av samma anledning allt fler som bli upptäckta med sitt fulspel, berättar privatdetektiven "Pontus" (som egentligen heter något annat) för Aftonbladet.

Så här menar han att svenskarna vanligen gör för att försöker dölja sina otrohetsaffärer.

Se också: Terapeuten om digital otrohet

Recept.se Nyhetsbrev
Terapeuten om otrohet på nätet: ”Jättevanligt”
Terapeuten om otrohet på nätet: ”Jättevanligt”

Allt man gör online lämnar digitala spår

Märker man att ens partner plötsligt är väldigt hemlig med mobilen kan det vara ett första tecken på att hen döljer något för dig, förklarar Pontus, som arbetar som privatdetektiv vid Musso Detektivbyrå. Pontus och hans kollegor får då och då ta sig an fall där oroliga människor vill att de undersöker huruvida deras partner har rent mjöl i påsen. Något som ofta är enklare att ta reda på än vad man kanske tror.

Annons

– Jag tycker att det har blivit lättare att vara otrogen – att hitta någon att vara otrogen med. Vissa åker ju till Thailand bara för att vara det, men vill du ha tag i någon är det jättelätt att göra det på nätet, förklarar Pontus och fortsätter:

– I dag ser vi en stor skillnad mot för fem, sex år sedan. Det räcker att söka lite i sociala medier så får man upp väldigt mycket om sin partner, om var han eller hon befunnit sig och sånt där. Många glömmer att stänga av gps:en i mobilen och det går att spåra. Många använder sig av Snapchat och stänger man inte av gps:en kan man se exakt var någon befinner sig, eller har befunnit sig.

6 saker en otrogen partner gör för att dölja det

Det finns en del vanligt förekommande "tricks", som folk som döljer något på nätet eller i telefon tar till, förklarar Pontus. Så är du uppmärksam för tecknen:

  • Du märker en ökad telefonhistorik till en särskild kontakt. Den som har någon den vill dölja döper ofta om kontakten i mobilen till något du inte lär reagera på, exempelvis en kompis namn.

  • Du ser att det saknas meddelandehistorik, samtalsloggar eller att sökresultat/cookies/webbhistoriken är rensad. Eller att personen per default surfar "inkognito", det vill säga utan spår.

  • Du hittar en extratelefon med ett kontantkort.

  • Du märker att personen stängt av pushnotiser eller platstjänster.

  • Du ser att personen har krypterade appar, exempelvis "Telegram" nedladdade på telefonen.

  • Du ser att personen får mycket chattnotiser från exempelvis spelappar eller andra appar som verkar "oskyldiga".

Källa: Aftonbladet
Foto: TT

Annons