Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Våga vara sårbar – och bli lycklig på djupet!

01 jun, 2015
author Malin Karlberg
Malin Karlberg
Visa dig sårbar
Alla är vi ledsna eller rädda bland, men det kan vara jobbigt att visa det. Den som vågar vara sårbar har massor att vinna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är mänskligt att känna sig skör, sviken och ledsen. Och ofta känns det lite bättre när man lättat sitt hjärta för någon som lyssnar och visar medkänsla. Allt det här vet vi. Ändå kan det vara så svårt. För även om vi teoretiskt förstår att alla känslor är okej – så känns det ofta inte så när vi behöver det som mest.

I stället kan det komma tankar, som: ”Tänk om hon/han tycker att jag är konstig, onormal, misslyckad” eller ”Tänk om jag är ensam om att känna så här”.

Varför är det så motigt att acceptera sin sårbarhet? Jo, det beror framförallt på två orsaker, enligt forskningen. Den första är hur idealen ser ut i en kultur; hur man ska vara och bete sig.

– Här är det till exempel vanligt att vi fått lära oss, och upplever, att vissa känslor är bättre än andra. Att man ska vara glad, lycklig, utåtriktad och kapabel, säger legitimerade psykologen Elin Wesslander, på Psykologpartners i Stockholm.

Annons

När vissa känslor anses bra och värdefulla ”blir” förstås motsatserna dåliga och mindre värda.

– Att känna sig ledsen, nedstämd och bräcklig, det vill säga sårbar, förknippas ofta med svaghet. Och svaghet ses som något negativt. Då blir det svårt att stå ut med sig själv när man får ”dåliga” känslor. Man gör allt för att få bort dem, till exempel genom att förminska sig själv: ”Skärp dig, kom igen”, hålla sig ständigt sysselsatt eller försöka hitta snabba lösningar.

 
Läs även: Testa dig själv – är du en högkänslig person?

 

Den andra orsaken är skam.

– Vi är förprogrammerade att känna skam. I grunden är det praktiskt. För utan skam, det vill säga att vi känner av när vi gjort fel enligt de värderingar som finns, så kan vi inte fungera med andra. Och inte heller visa medkänsla. Det är till exempel skamkänslor som gör att vi inte högt kommenterar hur folk ser ut, så där som barn kan göra.

Annons

Samhörighet är grundläggande för oss människor. Och skamkänslorna hjälper oss att inte bli uteslutna från gemenskapen.

Att inte få vara med är en av de största rädslorna vi har. Det är också därför det känns så farligt att berätta om svåra känslor för andra. För tänk om vi verkligen blir bortstötta, tänk om vår rädsla blir bekräftad.

 
Läs även: Psykologen tipsar – Så slipper du fastna i negativa tankar

 

Men vad blir effekten? Jo, vi blir mindre känslosamma på alla plan.

– När vi försöker trycka undan det vi inte vill känna så minskar styrkan i alla känslor – även de vi vill ha, som lycka, kärlek, glädje och kreativitet. Vi tappar kontakten med både oss själv och andra, och kan uppleva att vi inte riktigt lever.

Vad är då lösningen? Jo, skammen och rädslan får sin näring av tystnad. Därför är lösningen att göra precis det man är rädd för: att visa sina ”svagheter”.

– När vi blir bemötta med empati, igenkänning och medkänsla får vi bekräftelse på att vi visst är okej, får vara med och inte alls är ensamma om att känna som vi gör. Då känner vi samhörighet och gemenskap. Meningen är inte att man ska berätta för alla, utan välja dem som är viktiga för en, som man har en relation till och tror kan ta emot det man berättar.

Annons

Alla kan lära sig att acceptera sin sårbarhet. Och livsvinsterna är enorma.

– Det är då vi kan känna innerlighet och värme, kärlek, tillit, kontakt och samhörighet – både gentemot oss själva och andra. Lycka är inte att känna sig glad hela tiden, utan att acceptera att livet går upp och ner.

När vi vågar visa oss själva blir det också lättare för andra att öppna sig för oss: ”Jag är inte perfekt, och jag kräver inte det av dig heller.”

 
Läs även: 7 saker du aldrig ska säga till dig själv

 

Hur kan man själv jobba med sina rädslor?

– Det bästa är att bestämma sig för att stå ut med obehaget, när det kommer, när man till exempel har ångest. Våra känslor är automatiska reaktioner i kroppen, som kommer och går. Och kan vi betrakta dem på ett lite mer nyfiket sätt skickar vi signaler till hjärnan att allt är lugnt och tryggt. Fråga dig själv: Var i kroppen sitter känslan?

Hur känns den? Kan jag sätta ord på den? Bekräfta för dig själv: Nu känns det smärtsamt, nu känns det jobbigt. När vi slutar försöka få bort ”farliga” känslor, och bara låter dem finnas utan att agera på dem, så klingar de ofta av efter en stund.

 

LÄS MER:

 

”Hur slutar jag oroa mig för att något hemskt ska hända?”

Signaturen

En MåBra-läsare drabbas av stark oro varje gång livet lugnar ner sig efter stressiga perioder. Livscoachen Karin Isberg kommer med råd.

Läs mer: ”Hur slutar jag oroa mig för att något hemskt ska hända?”

 

GAD – när du blir sjuk av oro på riktigt!

Du kan faktiskt bli sjuk av oro. Lär dig tyda och tackla varningssignalerna här!

Läs mer: GAD – när du blir sjuk av oro på riktigt!

 

Så bra är träning mot depression

Att träna kroppen är bra för humöret!

Annons