Psykologen: Så slipper du fastna i jobbiga tankar

Att tänka konstruktivt på problem är en förutsättning för att kunna lösa dem. Men när tankarna i stället riktas inåt, för att till exempel kämpa mot jobbiga minnen, svåra känslor eller otillåtna, lite skamfyllda impulser eller önskningar, så förvärras ofta problemen.

Så här kan du sluta fred med dig själv:

Låt tankarna få finnas. Acceptera att de fladdrar runt i huvudet. Det handlar inte om att bli passiv och sluta förändra saker i ditt liv som inte fungerar. Acceptans är en aktiv handling, där vi väljer hur vi ska hantera våra tankar och känslor, och slutar agera på dem.

Övning:

Testa att acceptera en jobbig tanke du har. Hjälp dig själv genom att förtydliga att det är just en tanke, inte en sanning.

”Jag är värdelös” kan till exempel utvecklas till: ”Jag får en tanke om att jag är värdelös.” För det är ju vad det är. En tanke.

Bär med dig den här tanken du har, men låt den inte hindra dig från att delta i saker du vill fylla ditt liv med. Acceptera att den ramlar runt inne i huvudet, men sök ändå jobbet du vill ha eller ring en vän du gärna vill ha kontakt med, men inte talat med på länge.

När man kan acceptera jobbiga tankar och känslor, alltså inse att man har dem ibland, i stället för att frenetiskt försöka trycka bort dem så blir det lättare att bromsa ältandet. Tankarna kommer helt enkelt inte åt en med lika stor kraft.

Lästips: Lyckofällan av Russ Harris & Sluta grubbla, börja leva av Steven Hayes

Ställ en fråga till vår psykolog Anna Bennich Karlstedt här!

 

LÄS MER:

Testa dig själv: Är du en högkänslig HSP-person?

Starka känslor och mycket tankar utmärker den högkänsliga personen.

Misstänker du att du är en ”highly sensitive person”? Gör det här testet och få en siffra på hur känslig du är!

Testa dig själv: Är du en högkänslig HSP-person?

”Hur slutar jag oroa mig för att något hemskt ska hända?”

Signaturen

En MåBra-läsare drabbas av stark oro varje gång livet lugnar ner sig efter stressiga perioder. Livscoachen Karin Isberg kommer med råd.

Läs mer: ”Hur slutar jag oroa mig för att något hemskt ska hända?”

GAD – när du blir sjuk av oro på riktigt!

Du kan faktiskt bli sjuk av oro. Lär dig tyda och tackla varningssignalerna här!

Läs mer: GAD – när du blir sjuk av oro på riktigt!

BILD: Thinkstock

Utvald läsning