Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

7 tecken som avslöjar en narcissist

04 jul, 2016 
Joel Linde
Många av oss har nog kallat någon för narcissist när vi tycker att de speglar sig lite för länge, men att vara det på riktigt innebär väldigt mycket mer än så.
Annons
7 saker som avslöjar en narcissistBrand logo
7 saker som avslöjar en narcissist

Uppdaterad i augusti 2019.

Känner du någon som gärna förklarar för i princip alla andra hur allt fungerar? Någon som inte riktigt tycker att de behöver följa regler som allt ”vanligt folk” måste följa? Det kan tyda på att du har att göra med en narcissist.

Här när fler tecken att hålla utkik efter.

1. De sätter sina känslor framför andras behov

Avsaknad av empati är ett av de tydligaste dragen hos narcissister. De bryr sig inte om vad andra människor behöver eller vad de känner – allt de gör handlar om vad de själva vill ha och behöver. De är fundamentalt manipulativa och kan fejka empati om det hjälper dem, men de har inte något genuint intresse av att sätta någon annans behov framför sina egna.

2. De antar att alla avgudar dem

En narcissist tror att alla håller dem väldigt högt – och alla som inte gör det är förmodligen bara avundsjuka. Och trots att de är känsliga för kritik så vill de låtsas som att negativa omdömen inte biter på dem, och kan i stället söka hämnd på någon som kritiserat dem.

Annons

3. De vill föda sina egna egon genom att sänka andra

Narcissister behöver etablera att de står över andra, och ofta gör de det genom att antyda att andra är mindre intelligenta, erfarna eller trevliga. Det spelar ingen roll hur kunnig någon annan är – narcissisten kommer alltid se sig själv som den riktiga experten.

4. De ger ett bra första intryck, som sen förändras

Narcissistens charmiga personlighet brukar gå hem hos människor – till en början. De kan verka självsäkra, spännande och otroligt älskvärda. Men med tiden brukar deras själviska tendenser få folk att vilja fly.

5. De framhäver en bild av överlägsenhet

En narcissist bryr sig väldigt mycket om vilken bild hen visar upp av sig själv. De vill verka rika, populära och som om de hör hemma i gräddan av societeten. De är ofta materialistiska och försöker ofta associera sig själva med heta märken och kända personer.

Annons

6. De ser sig själva som undantaget till regeln

Regler är för folk som inte är smarta nog att fatta egna, kloka beslut, tänker narcissisten. De behöver inte följa vanliga lagar och regler och de är ofta bra på att manipulera andra till att böja reglerna runt dem.

7. De betonar att de vet allt om allt

En narcissist har inga problem med att läxa upp en advokat om lagar eller en lärare om utbildning – hen vet alltid mest och bäst, vilket de gärna visar. De börjar gärna förklara för dig vad du tycker och tänker.

Via: Psychology today

Läs mer:

9 tecken på att du och din partner passar bra ihop

9 tecken på att du och din partner passar bra ihop

Här går svenska kvinnors gräns för otrohet

Experten: Svartsjuka har ingenting med kärlek att göra

Annons