Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

6 knep för att klara träningen under en depression

08 okt, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Så orkar du träna när du är deprimerad
Träning är effektiv medicin för den som är deprimerad, men det är medicin som kommer med visst motstånd. Det kan vara tungt att komma iväg och träna när du knappt kommer upp ur sängen vissa dagar. Här får du råd och tips som kan göra det lättare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Träning anses vara en av de bästa medicinerna mot depression, men för den som lider av depression kan det vara nog så tungt bara att komma iväg till träningen och få den gjord.

Att träning är så bra mot depression beror på ett flertal olika saker. Dels utsöndrar kroppen de humörreglerande substanserna endorfin och serotonin när du rör på dig och dels triggar träningen tillväxten av nya hjärnceller och blodkärl som gör att mer syre kommer ut i kroppen.

Men hur bra träning än funkar för att behandla depression i teorin så kan det vara svårt att få till det i praktiken. När energin vissa dagar knappt räcker till att resa sig ur sängen, hur ska man då kunna hitta energin till att träna?

Det finns trick att ta till för att det ska kännas lite lättare, kanske kan något av dem fungera för dig.

6 tips för att orka med träningen när du är deprimerad

Ta en kalldusch

Att duscha innan du ska träna kan ju kännas kontraproduktivt, men för många känns depressionen värst på morgonen och då kan en dusch skaka om nervsystemet så att du kommer ur den värsta känslan. Framför allt om du duschar kallt eller riktigt varmt.

Annons

Efter den omskakande duschen kan träning kännas som en mer rimlig idé än innan.

Börja med väldigt lite träning

Bestäm ett minimum för din träning och låt det minimumet vara väldigt litet, åtminstone till en början. En minut på motionscykeln på gymmet kan vara ditt första mål. Efter den minuten är det ok att gå hem, men känn efter. Kanske kan du cykla i fem minuter. Och efter de fem minuterna, kanske går det en kvart? Du har hela tiden möjlighet att avbryta passet, vilket gör det lättare att gå dit, men väl där kan du förmodligen hålla på längre än du först trodde.

Och vissa dagar blir det kanske bara en minut, men då har du åtminstone tagit dig ut från huset.

Kör träningen hemma

För många som är deprimerade kan det, åtminstone vissa dagar, kännas helt oöverstigligt att lämna huset. Låt inte det hindra dig från att träna, eftersom träningen kommer att göra att du mår bättre.

Genom att ta bort några av de hinder som finns, som att packa träningskläder, byta om och åka till gymmet så kan det bli betydligt lättare att få träningen gjord.

Annons

Skapa en bekväm träningsmiljö

För vissa är det omöjligt att vistas i röriga miljöer med mycket människor när man inte mår bra. Det gäller för dig att hitta en miljö där du känner dig trygg och bekväm. Kanske finns det ett hörn på gymmet där det känns ok. Eller så kanske det känns bättre att träna utomhus. Ett folktomt utegym eller en löptur i skogen kan vara väldigt skönt för den som vill hålla sig för sig själv.

Om du har möjlighet att gå och simma när det är relativt lugnt på badhuset är det en bra idé eftersom vatten kan ha en lugnande effekt på den som är deprimerad.

Ta hjälp av kompisar

Många får rekommendationen att inte isolera sig när de drabbats av en depression. Att träna, eller promenera tillsammans med vänner kan dels ge dig den draghjälp du behöver för att komma iväg och dels bryter det isoleringen.

Om det känns väldigt tufft att komma iväg, be dina vänner att hämta upp dig på vägen.

Annons

Var snäll mot dig själv

Visa lite medkänsla med dig själv ibland också och var snäll mot dig själv om det någon dag faktiskt inte blir någon träning. Det är inte så att du behöver göra det ännu värre för dig själv genom att lägga en massa skuldkänslor ovanpå depressionen.

Känn dina begränsningar och var schysst när kroppen och hjärnan säger nej. Men var noga med att fundera på om det finns något du kunde ha gjort annorlunda för att få träningen att bli av, så att det inte blir snarare en regel än undantag.

Foto: TT  Källa: Huffington Post

Läs mer:

Anders Hansen: Träning är bästa medicinen för din hjärna

8 oväntade tecken på att du kan ha en depression

Viktiga vanorna som förebygger höstdepression

Annons