Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Psykologi & relationer: 5 saker det snackas mycket om just nu

06 nov, 2022 
Nina Nyström och händer som håller i nycklar
Vad pratas det om i psykologi- och relationsvärlden just nu? Vi har gjort ett nyhetssvep som visar fokus på tankens kraft och birdnesting!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vad snackas det om inom psykologi- och relationer just nu? Vad säger den senaste forskningen? Det har vår expert och redaktör på området, Nina Nyström, tagit reda på. Här kommer ett kort nyhetssvep med fem saker på allas läppar just nu – hade du koll på det här?

1 Unga är ensammare och olyckligare än någonsin

Studier visar att ingen tidigare generation har känt sig så ensamma som generation Z (de som är födda mellan åren 1997 och 2012). Ingen annan generation har heller mått lika dåligt. Förklaringen tros ligga i att generation Z är uppväxta i en digital tid där internet och sociala medier har varit självklarheter. Många har vuxit upp med paddor och mobiler från att de bara var ett par år, eller ännu tidigare. De är överstimulerade, lever sitt liv genom sociala medier och är mindre beroende av andra än tidigare generationer. En viktig påminnelse om betydelsen av äkta närhet och samspel.

Ungdomar som sitter med sin telefon
Studier visar att generation Z känner sig ensamma.

2 Birdnesting

Birdnesting, det vill säga att barnen bor kvar i hemmet och behåller sin stabila vardag, medan de separerade föräldrarna flyttar veckovis in och ut. Vissa menar att det är en bra övergång för barnen, andra menar att det blir ett ”limbo” för de vuxna, som inte kan börja bygga upp sitt nya liv på riktigt och en sorts curling där man missriktat försöker skydda barnen från verkligheten.

Annons
En kvinna som håller i nycklar

3 Tolv sekunder per dag

12 sekunder per dag bör vi ägna oss åt att kyssa vår partner. Sex sekunder på morgonen och sex sekunder på kvällen håller kärleken vid liv, tipsar relationsforskaren John Gottman.

Ett par som är kära
Kyssar kan hjälpa till att hålla kärleken vid liv

4 Tankens kraft

Vi sätter omedvetet begränsningar på oss själva när det kommer till kreativitet, säger psykiatern och forskaren Simon Kyaga, aktuell med boken Ekvilibrium. Om man bara ber någon att tänka originellt och vara kreativ, så ökar vår förmåga för just det med omkring 20 procent, menar han. Så var inte rädd för att utmana dig själv (och andra) att tänka utanför boxen och nå din fulla potential!

Annons
Råd från en expert

5 Boken Ångest för alla

Så heter Sandra Ringarp och Marie Tillmans fina bok som med hjälp av svart humor och illustrationer vill avväpna ångest och vad som händer i kroppen när man drabbas. Boken förklarar vad som höjer och sänker tröskeln för ångest och ger också fina tips och råd för hur man kan hantera sin ångest. Främst riktar man sig till unga vuxna och alla som har en tonåring som tampas med ångest i sin närhet.

Se också: Därför följer vi folk som vi stör oss på i sociala medier

Därför följer vi folk som vi stör oss på i sociala medierBrand logo
Därför följer vi folk som vi stör oss på i sociala medier

Foto: Peter Assarsson, TT

Källa: Psychology Today

Annons