Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Prestation och balans – jo det går faktiskt att kombinera

22 mar, 2023 
AvLinda Newnham
Sandra Furulund samt kvinna vid dator
Att prestera har ofta en negativ klang i dagens samhälle; man ska akta sig för att bli en prestationsprinsessa, det leder lätt till utmattning. Men tänk om man är en person med ett stort inre driv. Går det då inte att vara passionerat engagerad utan att gå in i väggen? Jo, med rätt strategier.
Annons

Det menar high performance-coachen Sandra Furulund, som skrivit boken Prestera hållbart.

– Men om du är en person med ett tydligt brinn, så behöver du syresätta elden för att må bra, säger hon.

Dels, menar Sandra, behöver samhället ambitiösa personer, men även på det personliga planet är det viktigt att få vara den man är.

– Risken är annars att man inte lever i linje med sig själv, vilket varken är roligt eller hållbart i längden.

Kan det inte också leda till en prestationsbaserad självkänsla?

– Inte nödvändigtvis. Att man presterar högt måste inte innebära att man har en låg självkänsla. Det är när man agerar mer på andras agendor och viljor än sina egna som det går snett.

Hon talar av egen erfarenhet, för cirka tio år sedan gick Sandra in i en utmattning.

– Jag var 28, men kände mig som 90.

Sandra Furulund
Sandra Furulund är coach med fokus på hållbar prestation.

Åren innan var hon en aktiv person, både på jobbet och fritiden. Hon gick gärna in i saker med hull och hår.

Annons

– Jag trodde att jag var hälsomedveten för jag tränade regelbundet, men jag sov inte bra, skippade måltider och hade inte alls koll på att det fanns något som hette mental hälsa.

Utåt sett framstod hon som en glad och positiv person, men inombords brann det i huvudet.

– Jag var sällan riktigt närvarande, inte ens i samtal med andra, för jag hade tusen saker i skallen.

2012 hade stressen eskalerat, hon levde med återkommande katastroftankar, tappade ofta tråden, orkade inte köra bil i mer än en kvart, och var tvungen att lägga sig ner en gång i halvtimmen för att orka jobba. Ändå ville hon inte sjukskriva sig av rädsla för att förlora jobbet. Den sommaren tog Sandra dock ut extra semester, som hon i princip sov sig igenom. Hon började även reflektera, syna sina mönster, och förstod att hon behövde rutiner för sin återhämtning. Hon säger att det tog ungefär tre år innan den fysiska hälsan var stabil, men själsligen var det fortfarande något som skavde.

Annons

– I grunden är jag en driven person med många idéer, som älskar att hoppa in i projekt. När jag inte fick leva så fattades det en bit i mitt liv. Det var först när jag insåg att det inte är prestationen i sig som är problemet, som allt blev bättre. Man kan vara högpresterande om man samtidigt prioriterar sin hälsa och sina personliga behov.

Nej, det är inte alltid omgivningens krav som orsakar stress, det kan lika gärna vara att du har glömt att lyssna inåt.

– Själva kärnan i det jag gjorde var att träna upp mitt inre ledarskap. Jag valde mer medvetet, utifrån det som passar mig, säger Sandra, som sedan dess utbildat sig för att kunna hjälpa ambitiösa personer att hitta sin må bra-balans.

Ett viktigt steg för att lyckas med detta är att leva mindre reaktivt, alltså reagera på allt andra tycker att man borde göra. Man kan visserligen känna sig sysselsatt och upptagen, men det innebär ju inte att man gör rätt saker.

Annons

– Ta en mer aktiv roll i ditt liv, och led dig själv i rätt riktning. Utgå ifrån dina värderingar, vem du är, vad som är viktigt för dig och vad du vill uppnå.

Det handlar också om att börja äga sin tid.

– Många säger sig inte ha tid, men så länge vi lever är tid det enda vi helt säkert har. Bara att konstatera det kan sänka stressnivån. Genom att ta ägandeskap över din tid, tar du också ägandeskap över ditt liv, och släpper maktlösheten.

Nästa steg är att ta plats i sin egen kalender, alltså att avsätta tid för sina behov innan man lägger in uppgifter, möten och sysslor i privatlivet.

– Det innebär visserligen att du inte kommer att hinna med allt du är van att göra, men detta är din språngbräda till kraft och energi, påminner Sandra Furulund.

Så hittar du egentid — även när du inte har tidBrand logo
Så hittar du egentid — även när du inte har tid

5 tips till dig som vill prestera högt OCH må bra

1. Stäng av autopiloten, och följ din inre kompass

Vi går ofta på autopilot, vilket innebär att vi gör en massa saker av bara farten, för att vi tror det förväntas av oss, eller för att vi alltid har gjort så. Öva på att stänga av autopiloten och fundera på vad som egentligen passar dig.

Annons

Vad har du för värderingar? Värderingar är det som finns i ditt hjärta, vad du tycker och tror på. Det handlar om vad som är rätt och fel utifrån din horisont, och vad som enligt din uppfattning är bättre och sämre. Genom att lära känna dina värderingar får du fatt i din inre kompass, vilket gör det lättare att välja och välja bort. Du blir tryggare i din identitet och i dig själv.

2. Utgå ifrån att du kan och får ­bestämma själv

Det här låter självklart, ändå händer det när vi är bland kollegor, grannar, familj och vänner att vi släpper taget om den personliga makten och låter andra fylla våra liv med en massa saker.

När du känner dig överväldigad på det sättet, påminn dig om att: Jag kan och får bestämma hur jag vill ha det. Det är min rättighet att avgöra hur jag vill leva mitt liv.

3. Gör din lediga tid lockande

Om du är en person som älskar att jobba, så finns det säkerligen alltid något mer att ta tag i. Se därför till att ha något som lockar även på fritiden. Det kan vara så enkla saker som att läsa en bra bok, äta middag med väninnor, eller gå en promenad med din hund.

Annons

4. Se upp för tillgänglighetsfällan

Kollar du mejlen det första du gör på morgonen, och ser om någon har sms:at det sista du gör på kvällen? I så fall är du inte den enda. Det är lätt att fastna i tillgänglighetsfällan, där vi ständigt är uppkopplade.

Vid första anblick kan man känna sig effektiv när man svarar på saker på studs. Men vad händer med de långsiktiga resultaten om du hela tiden reagerar snarare än agerar i rätt riktning? Försök att avsätta några tider per dag då du är tillgänglig, men blocka också tid så att du har möjlighet att fokusera på det som verkligen behöver bli gjort.

5. Värna mellanrummen

Det är lätt att tro att man förlorar tid på att pausa, men i själva verket är det precis tvärtom. Mellanrummen, där hjärnan och kroppen får en stunds vila, är oerhört viktiga för ditt välmående. Du blir mer klartänkt och fokuserad. Men – du ska inte ta dem för att ”hinna mer”, utan för att ha energi, glädje och lust genom hela dagen.

Mellanrum kan förutom lunch och fikapauser vara lite ställtid, alltså en stunds reflektion mellan möten eller mellan jobb och fritid. Mellanrummen finns överallt i ditt liv, men du måste själv aktivt välja att se och ta dem.

Foto: TT

Annons