SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

8 tecken på att jobbet är skadligt för ditt mående

28 feb, 2023 
Kvinna stressad och har svårt att sova
Att ha ett jobb som du inte mår bra av kan bli skadligt i längden. Sajten WebMd har listat flera varningstecken som pekar på att det är dags att byta jobb – för din egen hälsas skull!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ditt jobb kan vara stressigt för dig – men också rentav giftigt för ditt välbefinnande, skriver sajten WebMd. Och giftigt kan det vara på flera sätt; antingen kan jobbet vara för tråkigt och inte tillräckligt stimulerande, eller tvärtom, alldeles för påfrestande eller dränerande på grund av en chef eller kollega du inte kommer överens med.

5 viktiga saker att tänka på när du byter jobbBrand logo
5 viktiga saker att tänka på när du byter jobb

Tecken på att ditt jobb är dåligt för dig

Om du mår allt sämre på jobbet och vantrivs, är det vara bra att vara vaksam kring nedan varningssignaler!

1. Du har svårt att känna dig positiv på jobbet

När du är ledig har du inga problem att känna lättnad och glädje. Men så snart du kliver in på din arbetsplats är de positiva känslorna som bortblåsta. I stället är du orolig, på hugget och du känner dig känslomässigt trött. Du orkar knappt drar på mungiporna när kollegerna tycker du ska le mer.

Annons

2. Du måste återhämta dig på din lediga tid

Redan på tisdagen känner du dig slutkörd och helgen känns som ljusår bort. Väl på fredagen har du knappt några krafter kvar, och helgen går åt till återhämtning från arbetsveckan. Lagom till att du känner dig någorlunda utvilad är det dags att sätta klockan – för att gå upp till jobbet på måndagen.

3. Du har söndagsångest

Din lediga söndag är inte lika härlig som den en gång varit. Den består numera av jobbångest inför kommande vecka, i stället för att njuta av ledighet och trevligt sällskap.

4. Du drömmer om att gå i pension

Trots att det är långt kvar till pensionen dagdrömmer du om den – eller smider planer för hur du kan bli rik och gå i pension i förtid.

5. Du sover dåligt

Du sover dåligt på grund av ditt jobb. Antingen under hela arbetsveckan, eller när du är ledig.

6. Du blir ofta sjuk

Stress kan påverka immunförsvaret. Därför är det inte helt ovanligt att en toxisk arbetsplats kan göra att du lätt blir sjuk.

Annons

7. Du jobbar mycket hemifrån

Planen var att åka in till jobbet, men halvvägs ut genom ytterdörren tar det stopp. Ett tecken på att ditt jobb inte är bra för dig är att du inte vill åka dit, utan föredrar att jobba hemifrån så mycket det bara går.

8. Du tycker inte om den du är på jobbet

Den mest talande punkten för att det är dags att byta jobb, enligt WebMd, är att du inte tycker om den personen du blivit på din arbetsplats. Du kanske är bitter, självcentrerad och fräsig. Jobbet som du vantrivs med kanske till och med går ut över dina nära och kära.

Ditt drömjobb behöver inte vara rätt för dig

Även om du är på ditt drömjobb kanske det inte är rätt för dig. Om du mår dåligt av det kan det vara värt att ta sig en funderare för att se om det finns några andra möjligheter att förbättra jobbsituationen. Det kanske kan räcka med att byta tjänst eller avdelning. Om situationen känns alldeles för tung att hantera finns professionell hjälp att vända sig till.

Annons