Läsarfråga: "Julen är min värsta tid på året – vad gör jag?"

Ensam på jul? Här är psykologens tips!

Fråga: Livet blir inte alltid som man tänkt sig. Jag hittade aldrig någon att dela livet med och fick inga barn. Nu är jag 53 år och ensam: Jag har inga syskon och mina föräldrar är döda. Men jag lever ändå ett rikt liv. Jag har ett roligt jobb, många vänner och är engagerad i flera föreningar. Vanligtvis har jag fullt upp. Utom på julen, min värsta tid på året. När alla köper julklappar och pratar om var, och med vilka, de ska fira. När allt handlar om familjen, en sluten krets där jag inte är välkommen. Jag har försökt allt: att åka utomlands, att engagera mig i alternativt firande, att låtsas som om inte julen finns. Men inget hjälper.

Jag känner mig ensam och misslyckad och gråter mig igenom helgdagarna. Vad kan jag göra, inte nödvändigtvis för att få sällskap, men för att må bättre?

/ Eva-Lena

 

”Hur tar man hand om sig på bästa sätt i sin djupaste sårbarhet och sorg?”

Svar: Du berättar en historia som går rakt in i hjärtat. Ensamhet kan vara tärande på många sätt, men aldrig sliter och river det så mycket som under högtidsdagarna, en tid då alla människor samlas med med sina familjer för att umgås och fira.

Jag blir glad att läsa att du har ett rikt liv i övrigt. Ett roligt jobb, vänner, kollegor och meningsfulla aktiviteter är några av de viktigaste komponenterna för att känna tillfredsställelse med sitt liv. Du tycks också vara företagsam, som provat olika strategier för att må bättre.

Du beskriver att ingen av strategierna hjälpt dig så mycket. En sak som inte finns med bland dina olika sätt att hantera en ensam jul är vännerna. Har du någonsin berättat för dem hur du känner dig under julhelgen? Ensamhet väcker inte sällan skam och många som är ensamma pratar inte gärna om det. Man vill inte blotta sig och inte heller belasta andra med sitt problem – och kan behöva träna på att våga öppna sig lite för någon vän eller kollega.

Det kan kännas jättejobbigt innan men brukar ofta leda till gott. Att vara med på en jullunch kan ju räcka ganska långt. Det är ofta lättare att åka hem tidigt och se en spännande serie på julaftonskvällen om man fått spendera ett par timmar av dagen tillsammans med någon vän och dennes familj. Min erfarenhet är också att många människor gärna vill bjuda in – bara de vet om att någon är ensam. Kan det vara ett alternativ?

Din fråga handlar också om hur du kan må bättre även om du inte omger dig med människor. Det är en klok fråga. Hur tar man hand om sig på bästa sätt i sin djupaste sårbarhet och sorg?

Kanske får du se på just julhelgen som din återkommande, svåra stund på året. Acceptera den, ”så här är det för mig i slutet av jävla december”, acceptera att den väcker negativa känslor av ensamhet och misslyckande. Hur skulle du trösta någon som kände så? Försök rikta trösten emot dig själv. Se till att bunkra upp med lite god mat, filmer, tänd några ljus. Lägg dig under en varm filt, tillåt gråt. Tillåt också vila ifrån gråten, se en rolig film, ät choklad. Ta ett bad. Planera en kommande resa med någon av vännerna. Se efter vad du har att se fram emot. Stick ut och spring om vädret tillåter. Försök vara snäll emot dig själv i känslan av misslyckande. Bryt ensamheten genom att jobba ett par timmar ideellt under helgen. Det kan distrahera känslorna en stund att faktiskt både vara bland folk och hjälpa andra. Om inte annat får det tiden att gå. Jag skickar dig en extra varm tanke så här före jul.

/Anna

 

Läs mer:

Är du ensam i jul? Här är psykologen bästa tips

Så blir din ensamma jul den roligaste – 8 smarta tips!

Ensam? Här är 4 sätt det kan skada din hälsa

 

Utvald läsning