De här personerna blir oftare kära i psykopater och narcissister

Par i soffan med kaffe och dator.
5 saker som avslöjar en psykopat
Slå på ljud

Du har kanske hört talas om "Den mörka triaden", där personlighetsdrag som psykopati, narcissism och machiavellism samlas? Förutom att de kan vara egoistiska, grandiosa, aggressiva och antisociala, så kan de också vara väldigt manipulativa – och till och med charmiga. Till en början.

Vi har skrivit flertalet gånger om tecken på att din partner är psykopat eller narcissist, och om kvinnor som lyckats ta sig ut relationer med psykopater. För även om man tror att det är uppenbart att en person har psykopatiska drag som kan vara dåliga eller till och med farliga, så är det inte alltid så. Det är inte ovanligt att bli förälskad i någon vars personlighet platsar i den mörka triaden.

Blir kär snabbt och ofta

Men nu visar forskning att vissa kan ha lättare att falla för psykopater och narcissister än andra. De kallas emofiler.

LÄS MER: Därför dras du till narcissister – 5 vanliga anledningar

En emofil har lätt att bli kär – snabbt och ofta och inte sällan i flera personer samtidigt. Nu visar amerikanska studier att emofiler dessutom oftare blir kära i personer med personlighetsdrag inom den mörka triaden – psykopater, narcissister och machiaveller.

– I våra studier fann vi att personer med drag av emofili hade en stark dragning till människor som fick höga poäng på de personlighetstyper som faller inom kategorin ”den mörka triaden”, säger Jacqueline Lechuga vid Universitetet i El Paso, USA, till Aftonbladet.

I en av studierna lät man deltagare beskriva sin drömpartner i ett personlighetstest, och därefter fick de göra ett emofili-test som visade vart de hamnade på en skala. Resultatet visade att personerna som fick höga poäng på emofiliskalan också beskrev en drömpartner med höga poäng bland personlighetsdragen i den mörka triaden.

LÄS MER: 9 tecken på att det är en psykopat du träffat online

I en annan studie lät man män med "mörka triaden"-personlighetsdrag skapa en profil för en dejtingsida. Profilerna visades sedan för 185 kvinnor som fick sätta betyg på dem, och även här kunde man se att kvinnorna med höga emofili-poäng gav högre poäng till profilsidorna.

Varför attraheras emofiler av psykopater?

Den norska psykologen Eilin Erevik tycker att resultaten är intressanta, och menar att det kan finnas flera orsaker till att emofiler dras till mörka personligheter.

– Det ena är att många emofiler själva bär på dessa personlighetskaraktärer. Det är rätt vanligt att man önskar sig en partner som liknar en själv. Den andra möjliga förklaringen är att emofiler jagar efter känslan att vara förälskad, och alltså inte lägger märke till de andra varningssignalerna som andra skulle uppmärksammat, förklarar Erevik.

Följd av en narcissistisk förälder

Den amerikanske äktenskaps- och familjeterapeuten Dan Neurarth menar att det kan finnas en ytterligare orsak till att vissa oftare faller för narcissister: Att man vuxit upp med en narcissist i familjen.

5 nya upptäckter om narcissister och psykopater – det bör du veta

Han skriver att en anledning till att någon ständigt går in i relationer med narcissistiska personer är för att man försöker skjuta ifrån sig det sorgliga faktumet att ens narcissistiska förälder (eller annan viktig person i ens liv) inte fanns där för en när man behövde den, och aldrig kommer att göra det.

Han tipsar om fyra frågor att ställa dig om du är osäker på om din relation är hälsosam och om din partner kan vara en narcissist:

  1. Varför är jag tillsammans med den här personen?
  2. Påminner den här relationen mig om tidigare relationer med narcissistiska personer?
  3. Har jag överseende med osunda mönster i förhoppning om att det kommer ske en förändring?
  4. Hoppas jag att hen en dag kommer att inse hur bra jag är och uppskatta, älska och acceptera mig?

Får svaren på dessa frågor dig att inse att du gång på gång släpper in narcissistiska personer i ditt liv kan det vara en hälsosam ögonöppnare.

Att vara medveten om sitt beteende som emofil kan vara viktigt.

– Om du vet om att du är en emofil kan du göra ett aktivt val, om du ska lyda känslan av förälskelse. En förälskelse är det närmaste friska människor kommer en psykos, så det är en väldigt stark känsla, säger Eilin Erevik till Aftonbladet.

Även om magkänslan är viktig när det kommer till kärlek och relationer så kan det vara bra att veta om ens magkänsla är starkare än andra människors, och om man kan behöva vara extra vaksam på sitt kärleksintresses intentioner.

Källa: Aftonbladet, Psychology Today Foto: TT

Utvald läsning