RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

9 tecken på att det är en psykopat du träffat online

30 okt, 2020 
AvMå BRa
Onlinedejting
Enligt psykologer tar det upp till sex månader att lära känna någon. Men det finns varningstecken som kan hindra att du hamnar i klorna på en psykopat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska haBrand logo
5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska ha

Cirka en procent av befolkningen är psykopater och de flesta av dem är män. Psykopati är en antisocial personlighetsstörning, ett vanligt missförstånd är att man tror att en antisocial person saknar sociala färdigheter, men det är oftast motsatsen. Det som kännetecknar en psykopat är deras brist på empati och att de väldigt lätt kan blir frustrerade, aggressiva och våldsamma.

Utnyttjar din profil

Enligt psykologen Cathrine Moestue bör man vara extra vaksam för psykopater när man dejtar online. Hon menar på att psykopater ofta går in i en situation på jakt efter svagheter hos den andra som de kan utnyttja. Vilket betyder att de kan kolla upp bakgrunden på en person i förväg innan de ses på en dejt. Istället för att de måste bedöma dig i en bar eller uta bland vänner. Därför är onlinedejting gynnsamt för psykopater. Där delar vi med oss av mycket information redan innan vi träffats, vilket underlättar för psykopaten.

Annons

Dessutom kan psykopaten utnyttja all den information du delar med dig av till att skapa en profil som matchar dig perfekt. Du får känslan av att du träffat din själsfrände men egentligen har hen bara betraktat dig. Hen verkar lite för bra för att vara sann, vilket det vanligtvis är.

Lita på din magkänsla

Av samma anledning som du inte ska dela för mycket information i din dejtingprofil så ska du heller inte släppa in en ny dejt på dina sociala medier för tidigt. Detta blir ännu en gynnsam jaktmark för psykopaten att ta reda på information som hen kan använda emot dig.

— När de börjar förföra kan det gå snabbt och kännas intensivt. Om du känner att det går för fort, så gör det oftast det. Lita på din magkänsla, säger Cathreine Moestue.

Psykologen berättar även att det inte är ovanligt att psykopaten tidigt vill upplysa dig om att hen stängt av sitt dejtingkonto för att satsa fullt ut på dig, och ber dig göra detsamma. Hen vill ha dig för sig själv alldeles för tidigt, men det får dig att känna dig unik och speciell. Ett knep psykopaten har för att det ska bli svårare att ta sig ur relationen. Att bli kär i en psykopat kan orsaka trauma och därför är det bra att vara väl förberedd och veta vilka varningstecken du ska leta efter.

Varningstecken på att hen är en psykopat

  • Hen har för mycket gemensamt med dig.

  • Förhållandet utvecklas väldigt snabbt.

  • Hen ber tidigt om telefonnummer och att få följa dig på andra sociala mediekonton som du har.

  • Hen vill att du stänger ner dina dejtingkonton. Hen vill ha det exklusivt för tidigt.

  • Hen ställer väldigt mycket frågor men delar sällan med sig om sig själv.

  • Det är något som skaver hens beteende känns påklistrat och oäkta.

  • Hen kan inte be om ursäkt eller visa uppriktig tacksamhet.

  • Hen sätter sig ofta i en offerroll.

  • Du känner dig inte helt fri i förhållandet, och det är svårt att säga nej.

Källa: Dagbladet, Expressen

LÄS MER

Så känner du igen en kvinnlig psykopat

7 fraser du ofta hör från sociopater i en relation

Dejtar du en emotionell sadist? Här är varningstecknen!

Så fungerar en psykopat – egentligen

Annons