RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Tecken på att din partner är narcissist – och så lämnar du

18 feb, 2017 
Är din partner en narcissist? Här är varningssignalerna!
Misstänker du att du är tillsammans med en narcissist? Här är tecknen som tyder på en narcissistisk personlighetsstörning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Alla har vi ett visst mått av narcissism; vi vill bli omtyckta och söker bekräftelse.

Läs också: Är ditt ex en narcissist? Här är otippade tecknet!

Men hos vissa personer är behovet så stort att de klassas som narcissister. Den kliniska benämningen är ”narcissistisk personlighetsstörning” och en sådan person är i längden olidlig att leva ihop med. Misstänker du att din partner har denna störning?

Se ocksåotippade personlighetsdraget som tyder på narcissism.

Håll då utkik efter dessa 6 vanliga tecken som kännetecknar narcissister:

1. De kräver bekräftelse hela tiden

En narcissist behöver ständigt boosta sitt eget ego och mer eller mindre kräver komplimanger och uppskattning från andra, men verkar ändå aldrig bli nöjd.

Läs också: Så fungerar och tänker en narcissist

2. De överöser dig med uppmärksamhet (…i alla fall till en början)

Narcissisten tar dig med storm, det kan vara svårt att värja sig mot den charmoffensiv som en person med narcissistisk personlighetsstörning öser över dig. Att bli uppvaktad i början av en romans är naturligtvis välkommet, men om personen i fråga blir nästan obehagligt enträgen och översvallande kan det vara läge att börja dra öronen åt sig.

Annons

3. De saknar riktiga vänner

Långa och djupa vänskapsrelationer finns knappt i narcissisternas värld. De är istället duktiga på att utnyttja människor och ser alltid till vad andra kan göra för dem. Deras vänner är ytliga och utbytbara, berättar den kliniska psykologen Albert Bernstein, som skrivit boken Emotional Vampires, för Women’s Health Magazine.

Läs också: 7 tecken som avslöjar en narcissist

4. De har aldrig fel

Narcissister har en grandios självbild och överdriver ofta sin egen betydelse och kompetens. Att de skulle ha fel finns inte på världskartan och en narcissist ber i princip aldrig om ursäkt eller erkänner ett misstag.

5. De är själviska

Liksom psykopater har narcissister svårt för empati. Deras egna behov står ständigt i centrum och de bryr sig väldigt lite om andras önskemål.

6. De är lättsårade

Trots att de verkar så självsäkra är narcissister otroligt lättstötta. De tenderar att ta allt personligt och är dåliga på att acceptera ett nej. Narcissistens charmiga framtoning kan snabbt bytas ut mot ett enormt vredesmod om du trampat honom på tårna.

Annons

Läs också: Är du en narcissist? Här finns svaret!

Att lämna en narcissist

Känner du igen din partner i ovanstående beskrivning? Då bör du allvarligt fundera på att göra slut – ju förr desto bättre, säger Albert Bernstein. Eftersom en narcissist har svårt att ta motgångar kan du förvänta dig en dramatisk reaktion på uppbrottet, men försök att inte fastna i hetsiga diskussioner eller falla för storslagna försök att få dig tillbaka, råder han. Det allra bästa är att snabbt få till ett tydligt avslut och sedan klippa banden.

Här får du fler tips: Så tar du dig ur psykopatens grepp

Läs mer:

Lär dig sätta gränser – och bli lyckligare!
Så vet du om relationen kommer att hålla
Dejta efter skilsmässan – så gör du!

KÄLLA: Womenshealthmag.com
BILD: Thinkstock

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons