Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

5 nya upptäckter om narcissister och psykopater – det bör du veta

14 jan, 2021 
Kvinna onlinedejtar en narcissist.
Forskare vill lägga till en personlighet bland de farligaste, och nya studier visar att det finns stora skillnader mellan olika personligheter med hög DARK-faktor. Här är fem nya upptäckter som förändrar vår bild av psykopater, narcissister och personer med machiavellisk personlighet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker som avslöjar en psykopatBrand logo
5 saker som avslöjar en psykopat

Vi har tidigare skrivit om DARK-faktor, och den mörka triaden av personligheter som består av psykopater, narcissister och machiaveller.

Under den senaste tiden har ny forskning dykt upp som ger en mer nyanserad bild av de skrämmande personlighetsdragen, och som kan ge en djupare förståelse för hur den här typen av människor fungerar – och hur vi kan undvika och hantera dem.

Här är fem nya upptäckter om mörka personligheter, som kan vara värda att ha koll på.

1. Den mörka triaden blir en tetrad

När psykologer pratat om mörka personligheter är det framför allt de tre övergripande grupperna psykopater, narcisisster och machiaveller man använder.

Här är en kort beskrivning av varje:

 • Narcissist är en som söker tillfredsställelse för egot, visar fåfänga och har en känsla av överlägsenhet, storslagenhet, dominans och rättfärdighet.
 • Psykopat är en person som är känslokall, impulsiv och uppvisar ett bestående antisocialt och ansvarslöst beteende.
 • Machiavellisk personlighetsstörning har den som använder sig av manipulation, visar dubbelmoral eller ingen moral, och som fokuserar på egenintresset och sin egna vinning.

Men ny forskning ökar stödet för att även en fjärde personlighet borde inkluderas: Sadister.

Personer som uppvisar drag av sadism uppfyller DARK-faktorkravet om en kylig hårdhet och avsaknad av empati, samtidigt som de bidrar med en helt ny faktor, i form av njutning genom andras smärta.

Annons

7 punkter som sadister oftare håller med om:

 1. Att se ett slagsmål gör mig exalterad.
 2. Jag uppskattar verkligen våldsamma filmer och tv-spel.
 3. Det är roligt när idioter ramlar och slår sig.
 4. Jag gillar att se på våldsamma sporter.
 5. Vissa människor förtjänar att lida.
 6. Ibland säger jag elaka saker på sociala medier bara för skojs skull.
 7. Jag vet hur man skadar människor med ord.

2. Machiaveller är inte så smarta som de tror

Personer med machiavellisk personlighetsstörning tror ofta att de är smartare än de verkligen är, och tack vare deras förmåga att manipulera andra och göra strategier och planer för att få som de vill, så tror andra det också.

Den mörka triaden med narcissism, psykopati och machiavellisk personlighet.
Den mörka triaden består av narcissism, psykopati och machiavellisk personlighet.

Men forskning har inte visat att det ligger någon sanning i antagandet. Istället tror man att bilden av machiaveller har varit lite väl förenklad, och därför har man delat in personligheten i fem delar:

 • Antagonism: Kalla, exploativa, själviska och arroganta tendenser är vanliga hos personer med machiavelliska personligheter.
 • Planerande: Machiaveller är ofta noggranna och detaljerade i sina processer och sitt planerande.
 • Handlingsfrihet: Personer med hög handlingsfrihet har ofta höga ambitioner och strävar efter maktpositioner, något som är vanligt bland machiaveller.
 • Taktik: Machiaveller är taktiker, vilket märks på deras sätt att manipulera och exploatera andra för att nå sina mål.
 • Cynism: Machiaveller är ofta cyniker och har en misantropisk syn på mänskligheten.

Utifrån dessa fem delar kunde forskare se att machiavelliska personer som är planerande visar högre kognitiva förmågor, medan de som visar tendenser mot antagonism och taktik kan förknippas med lägre kognitiv styrka.

Annons

3. Nätdejting-appar kryllar av DARK-personligheter

En grupp österrikiska forskare har kommit fram till att personer som använder dejting-appar oftare har tendenser mot DARK-faktorer än mot positiva personlighetsdrag, som öppenhet och vänlighet.

I en undersökning deltog 555 vuxna tyskar under tre veckor, då de dels fick svara på frågor om sin personlighet, dels få sitt beteende på dejting-appar följt via en installerad mjukvara.

Frågorna de fick svara på handlade om "the Big five" positiva personlighetsdragen som delas upp i samvetsgrannhet, extraversion, öppenhet, neuroticism och vänlighet/sympati. Men de fick även frågor om "the Naughty nine" – som innehåller dragen hos psykopater, narcissister och machiaveller.

Forskarna fann att det var starkare kopplingar mellan användandet av dejting-appar och de mörka personligheterna. Narcissism har starkast koppling till användandet av dejting-appar, medan machiavelliska personligheter har störst tendens att använda apparna dagligen.

Annons

Bland "the Big five" var det draget emotionell stabilitet/neuroticism som var det enda som kunde kopplas till nätdejting.

4. Narcissister dejtar helst andra narcissister

Trodde du också att en narcissist helst dejtar en ickenarcissist som hen kan manipulera och kontrollera? Fel!

Polska forskare har i en studie undersökt huruvida personer med narcissistiska drag dejtar personer som liknar de själva eller ej, och kommit fram till att så är fallet – narcissister dras till andra narcissister.

Förvånande nog visade narcissistpar inte på högre lycka i sina relationer, utan var lika lyckliga/olyckliga som andra par. Detta förvånar eftersom det som fick avgöra relationslyckan i studien var hur nöjd den ens partner är med en och med relationen.

Schackpjäser som är olika stora framför spegeln och i spegelbilden.
En del narcissister överskattar sitt intellekt, visar forskning.

5. EN typ av narcissist överskattar sitt intellekt

Polska forskare har också gjort upptäckten att de så kallade "grandiosa narcissisterna" i större utsträckning tycker sig vara smartare än andra.

Annons

Enligt forskarna finns det två typer av narcissister:

 • Grandiosa narcissister, som ställer sig över alla andra människor, har en förhöjd självkänsla samt en tendens att överskatta sina förmågor.
 • Sårbara narcissister, som å andra sidan kännetecknas av ett undvikande och defensivt beteende, samt är överdriver känsliga i sociala sammanhang.

Genom att låta 232 personer svara på frågor kring sin personlighet och sedan göra intelligenstester, och till sist ranka sin egen intelligens, så kunde forskarna se att deras hypotes stämde:

Grandiosa narcissister rapporterade att de hade en högre intelligens än vad intelligenstesterna visade. Sårbara narcissister vare sig på över- eller underskattning av sin intelligens – men däremot på mer ångest under själva testerna.

Källa: Psychology Today, MåBra Foto: TT

Annons