Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Personlighetstyperna som lättare blir offer för psykopater

26 nov, 2021 
Kvinna som blir förförd av man på dejt
Om du besitter någon av följande egenskaper, drag eller diagnoser så är risken att du hamnar i klorna på en psykopat högre än för andra, menar experten.
Annons
5 saker som avslöjar en psykopatBrand logo
5 saker som avslöjar en psykopat

En person med psykopatiska drag är ofta väldigt omtyckt, charmig och spännande till en början. Experter på området menar att inte ens det mest tränade öga kan urskilja i ett tidigt skede om det är man har en psykopat man har att göra med.

Men den här gruppen människor, som uppges i Sverige vara ungefär 1–3 procent av männen och 1 procent av kvinnorna, har en agenda med sitt beteende. Och vissa människor råkar lättare ut för deras falskspel. Här är personlighetstyperna eller egenskaperna som ligger i riskzonen.

Psykopaten attraherar den osäkra men äventyrslystna

Personer med psykopatiska drag vill ofta få bekräftelse och beundran, och för att få det, manipulerar dem sin omgivning. Har du då en vacklande självbild, låg självkänsla och ett bekräftelsebehov, kan denne enklare lura dig med sin ytliga charm.

Annons

– Psykopaten snappar upp sådana personer ganska snabbt och kör gärna på. Du kanske får komplimanger som du kan uppfatta som ett stort intresse, men det är bara tomma ord som psykopaten använder för att lura dig för egen vinning, säger David Eberhard, överläkare i psykiatri, till Aftonbladet.

Överläkaren David Eberhard tittar in i kameran
David Eberhard, överläkare i psykiatri.

Även människor som söker spänning och sensation bör se upp.

– En sådan person kanske lätt imponeras av psykopaten, som kan verka spännande och komma med otroliga historier, fortsätter han.

Ung ålder eller psykiatrisk diagnos också i riskzonen

Som ung är man ofta ganska naiv, och också mindre säker på sig själv, något psykopaten kan utnyttja. Även personer med autismspektrumdiagnos eller EIPS/borderline kan vara ett lätt byte, menar överläkaren.

Förstnämnda då diagnosen gör det svårare för personen att läsa av andra personer, och sistnämnda eftersom personer med borderline ofta har ett svajigt känsloliv kombinerat med ett högt bekräftelsebehov. Egenskaper som personer med psykopatiska drag lätt kan spela på.

Se också Emofiler: personer som oftare blir kära i psykopater och narcissister och Dessa personer söker sig narcissister oftare till.

Psykopaten söker sig till dessa personer:

  • Personer med dålig självkänsla eller självbild
  • Personer som är godtrogna och naiva
  • Personer som lätt blir imponerade
  • Personer som är äventyrslystna och söker kickar
  • Högkänsliga personer (HSP)
  • Personer som har sociala svårigheter, enstöringar
  • Personlighetsstörningar eller psykiatriska diagnoser

Källa: Aftonbladet
Foto: TT

Annons