Därför dras du till narcissister – 5 vanliga anledningar

Därför dras du till narcissister

Dras du till narcissister? Har du varit i förhållande med en eller flera stycken? Ofta dras vi till en viss typ av person, men om vi dras till narcissister flera gånger om så kanske du undrar vad det är som gör att du dras till just den här typen av person?

Därför dras du till narcissister

Livscoachen Claire Jack listar hos Psychology Today fem saker som kan göra att du dras till narcissister.

1 Det är ingen slump om det händer igen

En gång kan vi bli lurade och manipulerade av en karismatisk och charmig narcissist, men om det börjar bli ett mönster att vara tillsammans med narcissister så är det något beteende som leder till det.

Det kan vara att du har ett mönster bakåt, något behov du försöker fylla. Något i ditt liv får dig att upprepa samma mönster om och om igen.

2 Du växte upp med en narcissist

Om du hade en narcissist i din närhet när du växte upp har du lärt dig att världen ser ut på ett visst sätt. Ett sätt som du nu tror på och följer. Om du har lärt dig att du måste bete dig på ett visst sätt för att förtjäna kärlek så är det inte konstigt att du fortsätter agera så.

3 Du har låg självkänsla

Om din självkänsla har fått sig en törn, genom din uppväxt, i tidigare förhållanden eller genom något som hänt, så kan du dras till en narcissist som fortsätter påminna dig om att du inte är bra nog som du är. Det är också lätt att då dras till en partner som framstår som självsäker och har den koll som du själv just nu inte känner att du har.

4 Du har drag av medberoende

Om du är van att ta hand om andra och vill vara andra till lags kan du dras till narcissister, och de till dig. Narcissister dras gärna till personer som låter dem vara dominant och låter dem vara den som får uppmärksamhet. Om du ser till hens behov framför dina egna så har de träffat rätt!

5 Du är naiv, och hen manipulativ

Narcissister är manipulativa och använder många medel för att få som de vill. Om du är naiv av naturen så kan du dras till narcissister då du inte ser vad de håller på med i början. Du tänker helt enkelt inte på att det kan finnas dolda motiv.

Källa: Psychology Today, Foto: TT

LÄS MER:

Så ser du om någon är narcissist – ansiktsdraget som avslöjar

4 tecken på att du känner en smyg-narcissist

Psykologen: Psykopater och narcissister är oftare nattugglor