Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Tecken som visar på mental styrka

01 nov, 2022 
Affärskvinna med mantel som en superhjälte
En mentalt stark och stabil person har lättare att hantera och övervinna motgångar. Besitter du någon av dessa sju färdigheter?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så mår du bättre – Anders Hansen tipsarBrand logo
Så mår du bättre – Anders Hansen tipsar

Mental styrka är inte nödvändigtvis något som man är född med. Det går i högsta grad att träna upp. Tidigare pratade man främst om mental styrka inom idrott, men samma "mind set" kan framgångsrikt appliceras på övriga livet. För alla möter vi motgångar, hinder och svårigheter i olika grad. Skillnaden är hur vi väljer att hantera dem.

I stora drag handlar mental styrka om att inte göra sig till offer under sina omständigheter, att lära sig av sina misstag och ha förmågan att resa sig och gå vidare med sitt liv.

7 tecken på mental styrka

Man brukar prata om tre grundläggande egenskaper för mental styrka och framgång inom företagskulturen: Det är envishet, viljestyrka och mod. Och samtliga av dessa tre egenskaper finns det prov på i dessa sju tecken på mental styrka.

Annons

1. Du tar ansvar för dina handlingar och dess konsekvenser

Alla våra val och handlingar kommer med en konsekvens. Mentalt stabila personer förvränger inte historien eller verkligheten. De är beredda på konsekvenserna av sitt beteende och vad livet än för med sig.

2. Du skyller inte på andra

Det är alltid enklast att ducka för ansvar och sin del av en konflikt eller olöst situation genom att skylla på andra. En mentalt stabil person går inte in i känslor av besvikelse och bitterhet utan tar ansvar för problem de själva orsakar.

3. Du lär av dina misstag

Du vet att misstag är en del av livets väg och när det sker har du förmågan att utvärdera och lära dig att det som gick fel. Här handlar det också om att vara dömande utan tillåtande och förlåtande mot sig själv.

4. Du ödslar inte energi på sådant du inte kan påverka

Du kan påverka mycket i livet men långt ifrån allt. Vädret, börsen, andra människor ... Du fokuserar istället på att förbättra det du kan, nämligen dig själv och dina prestationer.

Annons

5. Du gläds med andra

Bitterhet och missunnsamhet är varken klädsamt eller konstruktivt. Du lever snarare efter det gamla talesättet: "Delad glädje är dubbel glädje"

6. Du har inget behov att imponera på andra

Du är dig själv och vet att det inte är en dyr klocka eller ett Instagram-vänligt hem som kommer göra dig populär och lycklig.

7. Du känner tacksamhet över livet

Du lyckas hitta njutning i det lilla, i en varm kopp te, och i det stora: familjen, ditt arbete, vännerna. Allt kanske inte är perfekt, men det är ditt.

Källa: PsychologyToday, Företagande.se

Foto: TT

Annons