Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Anders Hansen: Kroppsliga tecknet som kan urskilja en psykopat

17 jan, 2023 
Splitbild: Två händer och Anders Hansen
En person med psykopatiska drag beskrivs ofta som sociala, lyhörda och charmiga. Men i SVT:s Din hjärna berättar Anders Hansen att forskare nu tror att man faktiskt kan se fysiskt på en person huruvida den kan klassas som en psykopat eller inte.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I säsongens andra program av Din hjärna i SVT kikar Anders Hansen närmare på ämnet ”ond eller god”, och vad som kan ligga bakom de vitt skilda beteenden hos oss människor.

8 tecken som kan tyda på att din vän är psykopatBrand logo
8 tecken som kan tyda på att din vän är psykopat

Hur urskiljer sig exempelvis en person med psykopatiska drag från ”vanliga” människor?

Om man ser någon som klämmer handen i en bildörr, kommer troligtvis ungefär samma område i ens egen hjärna att aktiveras som om man själv hade klämt handen, förklarar Anders Hansen i programmet.

– Våra hjärnor är riggade för att vi ska känna varandras smärta. Men vissa människor gör inte det. Det är grunden för psykopati, säger han.

Så många psykopater finns i Sverige

Det finns både fördomar och myter om psykopati, menar Hansen.

– Psykopati är inte så svart eller vitt som det kan låta. Det är en gråskala som vi alla befinner oss på. Vi har alla mer eller mindre sådana drag. Man brukar räkna med att ungefär en procent av befolkningen har så mycket sådana drag att de kan kallas för psykopater.

Annons

Det tyder alltså på att psykopati kanske är vanligare än vad man själv anat – och att du troligtvis sprungit på en vid tillfälle.

– I och med att det finns åtta miljarder människor på jorden, så finns det med andra ord 80 miljoner psykopater. Och av dem bor ungefär 100 000 i Sverige, säger Hansen och fortsätter:

– Det betyder med andra ord att du förmodligen har träffat en, eller kanske jobbat med en, eller till och med dejtat en.

Anders Hansen sitter på en bänk.
Läkaren Anders Hansen reder ut godhet och ondska i SVT-programmet Din hjärna.
Foto: SVT.

Kan vara fysiskt möjligt att urskilja en psykopat

Liksom det finns ondare människor i världen, finns det också snällare sådana. Förutom att deras beteenden är varandras motsatser, kan det också vara möjligt att se fysisk skillnad på individerna med blotta ögat.

I Din hjärna berättar Anders Hansen vidare att man har kunnat se i undersökningar att amygdalan, hjärnans känslocentral, är större än genomsnittet hos personer som exempelvis donerar organ – även om man inte säkert kan säga att en större amygdala orsakar det generösa och omtänksamma beteendet.

Annons

– Som vi såg tidigare finns det tecken på att översnälla människors amygdala, alltså hjärnans känslocentral, är större än hos befolkningen i övrigt. Men hos psykopater är det tvärtom. Deras amygdala är i genomsnitt mindre till storleken, och mindre aktiv.

Exempelvis reagerar personen med psykopatiska drag inte lika starkt på hot.

– De får sällan ångest, de är okänsliga för smärta, och att deras hjärnor inte skapar smärtsamma minnen gör att de sällan drabbas av posttraumatisk stress och inte lär sig av bestraffningar. Men bristen på känslor gör också att de ofta är konstant uttråkade.

Psykopatiska drag lista – 9 tecken

I programmet träffar Anders Hansen hjärnforskaren James Fallon som ägnat stora delar av sitt liv åt att studera psykopaters olika beteenden. Här är dragen som kännetecknar en psykopat:

 • Känner inte andras smärta, men de förstår och läser av vad andra känner.
  – Den här förståelsen använder de för att lista ut vilka knappar de ska trycka på. Därför kan de upplevas som oerhört charmiga och få oss att känna oss sedda och speciella. Men i grunden bryr de sig inte ett skvatt om någonting annat än sin egen vinning, säger Hansen.

 • Självcentrerade, allt handlar bara om dem.

 • Saknar emotionell empati och medkänsla.

 • Ger sig på andra människor, ser dem som byten och drivs av att utnyttja och äga dem.

 • Utnyttjar andras sårbara sidor.
  – De läser av dig, hittar dina svagheter och använder dem emot dig, säger James Fallon.

 • Manipulativa, övertygande och dominerande.

 • De både ser ut– och kan uppfattas som oskyldiga till sättet.

 • De uttrycker varken samvete eller skuld.

 • Karismatiska, festens mittpunkt som folk till en början vill lära känna.

Källa: James Fallon och Anders Hansen i SVT:s Din hjärna.

Annons

Hur vet man om man är psykopat?

I och med att psykopati är en gråskala, hur ska man då veta om man själv skulle ligga i riskzonen för att vara en? Ta det lugnt! Bara att du ens har tänkt tanken är ett sunt tecken.

– Om du oroar dig för det, så är risken att du är psykopat väldigt låg. För psykopater oroar sig inte för sådant, säger Hansen i Din hjärna.

Vem blir psykopat?

Psykopati är en blandning av arv och miljö, och är dubbelt så vanligt bland män, säger Hansen. I bästa fall går det att fånga upp unga personer med psykopatiska drag innan det är för sent.

– Psykopati är i hög utsträckning ärftligt. Man föds med er sårbarhet för att bli psykopat, och om det sedan utvecklas, det beror på miljön. Det är med andra ord en sårbarhet det går att göra någonting åt om man får hjälp.

Han fortsätter:

– Det som kommer naturligt för andra, som att känna andras lidande, det kan man inte lära sig, men man kan förändra hur man beter sig. Och för att den behandlingen ska vara framgångsrik, så ska den helst sättas in tidigt. Så det är viktigt att de här individerna identifieras tidigt i livet. Helst innan puberteten, så de inte utvecklar psykopati, säger Anders Hansen i programmet.

Annons