Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Kvinnorna som lättare faller för personer med psykopatiska drag

03 jan, 2023 
Kvinna blir pussad av en man på kinden
Finns det en viss typ av kvinnor som både förälskar sig – och drar till sig personer med psykopatiska drag? Svaret är ja, enligt en ny studie som Hälsoliv har rapporterat om. Här är kvinnorna som lättare faller för "psykopater".
Annons

De finns mitt ibland oss, och ofta närmare än vad du tror. Personer med psykopatiska drag beskrivs ofta som festens mittpunkt, de bjuder på roliga historier och framförallt är de charmiga.

Se också: 8 tecken som kan tyda på att din vän är psykopat

8 tecken som kan tyda på att din vän är psykopatBrand logo
8 tecken som kan tyda på att din vän är psykopat

Därför kanske det inte är så konstigt att de är bra på att få kvinnor på fall – och vissa av dem lättare än andra.

I en artikel i Hälsoliv berättar norska parterapeuten Kate Elin Søyland, att det finns en grupp kvinnor med ett särskilt personlighetsdrag som lättare både faller för-och drar till sig personer med exempelvis psykopatiska drag.

Personlighetsdraget som faller för psykopater

Enligt amerikanska forskare kallas personer som har lätt för att bli kära, och som älskar att vara förälskade, för emofiler.

Annons

Kate Elin Søyland berättar vidare i Hälsoliv att emofiler kan ha en stark känsla av att de har en endaste själsfrände – och att det är den man plötsligt fallit för, trots att man kanske lever i en relation.

– Ett sådant sätt att tänka kan sätta käppar i hjulet för kärlekslivet. Om passionerade känslor för en kollega får dig att tro att din partner hemma plötsligt är helt värdelös, ja – då är det någonting fel. Som emofil låter man sig ofta uteslutande styras av känslor när viktiga val ska göras. Man gör därmed en hel del misstag genom att hoppa från en relation till en annan.

Eftersom det är ett relativt nytt begrepp inom personlighetspsykologin finns det i dag lite forskning på det. Men här är vad man vet i dag om emofili:

Kvinnorna som faller för personer med psykopatiska drag

  • Har lättare att falla för personer med mörka personlighetsdrag, som ingår i "den mörka triaden" så som: psykopati, narcissism och machiavellianism. Personerna som de faller för är ofta är risktagande, spänningssökande och självsäkra.

  • De blir lätt kära i en person som de inte riktigt känner, ibland i flera samtidigt.

  • De är villiga att lämna någon för att satsa på en ny person, utan att tänka efter ordentligt.

  • De uppfattar ofta att de har en enda själsfrände, vilket kan skada relationen man redan är i.

  • De låter sig styras av passionerade känslor, och kan därför begå misstag när de exempelvis får för sig att lämna en relation för en annan.
Annons

Om du misstänker att du är emofil – var vaksam

Att vara medveten om sitt eget beteende som emofil kan vara viktigt. I en tidigare artikel i Aftonbladet understryker psykologen Eilin Erevik vikten av att vara lyhörd när det kommer till ens starka känslor.

– Om du vet om att du är en emofil kan du göra ett aktivt val om du ska lyda känslan av förälskelse. En förälskelse är det närmaste friska människor kommer en psykos, så det är en väldigt stark känsla, säger hon till tidningen.

Även om ens magkänslan i vanliga fall är bra att lyssna på när det kommer till kärlek, kan det vara bra att ta reda på om ens magkänsla upplevs starkare än hos andras – och om man kan behöva vara extra vaksam på sina kärlekskänslor.

Se också: Här är egenskaperna som svenska singlar ogillar mestBrand logo
Se också: Här är egenskaperna som svenska singlar ogillar mest
Annons