Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Så kan kroppsspråk och ordval avslöja en narcissist eller psykopat

22 apr, 2022 
man och kvinna fikar
Psykopater är såväl intelligenta, vältaliga, övertygande och charmiga – när de vill. Men trots den välpolerade ytan finns det vissa saker som kan avslöja dem i ett rum eller samtal.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Psykopater och narcissister har många klassiska karaktärsdrag som påminner om varandra och som får dem att sticka ut. Så här säger forskningen om hur några av de mest säregna dragen avspeglar sig i sociala sammanhang.

5 saker som avslöjar en psykopatBrand logo
5 saker som avslöjar en psykopat

De gråter ofta annorlunda än andra

Det här är spännande! Människor som är psykopater torkar nämligen oftast tårar först under ena ögat, därefter det andra. De som är mer psykiskt stabila brukar torka båda ögonen samtidigt.

Visar sällan känslor – åtminstone inte genuina sådana

De kontrollerar sitt språk på ett annat sätt än andra, och pratar ofta saktare och tystare. Tonen är ofta neutral och de använder färre känsloladdade ord. Det här hjälper dem att behålla kontroll över läget.

Kroppsspråket stämmer inte med vad de säger

När de väl pratar om känslor gör det de utan att kroppsspråket hänger på. En psykopat kan säga ”Jag älskar dig” utan att visa mer känslor än när hen beställer kaffe.

Annons

Överdriva rörelser när de vill dölja sina lögner

Å andra sidan kan de i vissa lägen vara överdramatiska i sina gester och uttryck, när det behövs för deras egen vinnings skull. De överdrivna rörelserna kan också leda uppmärksamheten från deras lögner.

Pratar i dåtid

En annan intressant iakttagelse är att de ofta väljer att prata i dåtid. Om man exempelvis pratar om något som sker just nu är det mer troligt att en psykopat säger ”Jag tyckte det var en bra idé” snarare än det mer vanliga ”Jag tycker det är en bra idé”. Forskare menar att det är för att de är så pass psykiskt bortkopplade från sitt eget beteende och sin omgivning.

De blir otåliga när någon annan pratar

En psykopat är sällan genuint intresserad av vad någon annan har att säga. Därför tappar de lätt uppmärksamheten. En psykopat kan till och med kika över den andres axel för att se om det finns något mer intressant att ägna sig åt.

Källa: Business Insider

Foto: TT

Annons