Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Psykologen: Så hanterar du en ex-partner som beter sig som en psykopat

23 nov, 2021 
Ett par som sitter med ryggen mot varann och ser arga ut.
Har du mycket svårt att samarbeta med ditt ex? Här är psykologens tips på hur du hanterar en expartner som har psykopatiska drag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
8 tecken som kan tyda på att din vän är psykopatBrand logo
8 tecken som kan tyda på att din vän är psykopat

Från början var ni kära men relationen tog slut och nu har ni svårt att komma överens och samarbeta. Kanske har ni barn ihop och ditt ex försöker framställa dig som en dålig förälder.

En psykopat har inte något samvete för vad personen utsätter andra människor för och är samtidigt skickliga manipulatörer. Självbilden hos en person med psykopati är att den är stark och överlägsen.

Psykologen och advokaten Grethe Nordhelle har till den norska tidningen Dagbladet förklarat vad som kännetecknar en person med psykopatiska drag och ger råd om hur man kan hantera en ex-partner som inte går att samarbeta med.

Vad som kännetecknar en psykopat

En person med psykopatiska drag är egoistisk och sätter sig själv framför alla andra. De saknar empati och vill bestämma.

Annons

– Det som först och främst kännetecknar en psykopat är att det är han eller hon som regisserar. De ska bestämma, inte bara över sig själva utan också över sin omgivning. Om du sätter ner foten angående hur de beter sig så kommer du hamna på fel sida, säger Grethe Nordhelle till Dagbladet.

Har man barn tillsammans med en person med psykopati blir det svårt att samarbeta efter ett uppbrott.

– De bryr sig om sig själva och allt i världen handlar om dem. De struntar i om andra lider. Passar det inte deras världsbild kan alla andra lika gärna lida, säger Grethe Nordhelle

Psykologens tips på hur man hanterar en ex-partner med psykopatiska drag

Här är psykologen Grethe Nordhelles råd till hur man hanterar en expartner som har drag av psykopati.

  1. Bryt med personen, sluta att träffas. Det gäller oavsett om det är ett äktenskap eller på en arbetsplats.
  2. Sök hjälp från en terapeut. Har man levt med en person med psykopatiska drag är det svårt att veta vad som är verkligt eller vad som expartnern har hittat på.
  3. Stanna inte i en relation för barnens skull. Barnen mår dåligt över att se den ena föräldern behandla den andra illa.
  4. Om man har barn ihop och behöver samarbeta kring dem, se till att ha fyrkantiga, tydliga avtal.

Källa: Expressen och Dagbladet.no

Foto: TT

Annons