Nya fyndet: Otippade personlighetsförändringen hos psykopater

Kvinna som blickar intensivt mot kameran.

Förutom avsaknad av empati är en verklig psykopat ofta känslokall, egoistisk, manipulativ och makthungrig. De korsar allt i sin väg för att ta sig dit de vill och få det de vill ha. Ofta njuter de av att skada och kontrollera andra människor.

Det är oerhört svårt att märka att någon är psykopat på en gång. Men det är bra att tidigt försöka vara uppmärksam på empatibrist, om någon ljuger obehindrat, gör saker samvetslöst, är gränslös och dominant.

Se också: 5 saker som avslöjar en psykopat

5 saker som avslöjar en psykopat
1:27

Efter reklamen: 5 saker som avslöjar en psykopat

(1:27)

Slå på ljud

För Dagbladet berättar forskare om en personlighetsförändring och ett otippat kännetecken hos en psykopat. Det här har du troligtvis inte hört om förut.

Psykopatens karaktäristiska drag avtar med åldern

Det har nämligen visat sig att psykopatins personlighetsdrag avtar med åldern, något som nu är den allmänna uppfattningen bland forskare, enligt tidningen.

– Det gäller speciellt beteenden som kräver energi, vitalitet och styrka. Ondskefulla tankar minskar inte lika mycket, och inte heller intrigerande, säger Svenn Torgersen, professor emeritus vid psykoligiska institutitionen vid universitetet i Oslo, till Dagbladet.

Så länge en psykopat är klar i huvudet kan man dock förvänta sig att de kommer att bli bättre på att manipulera. Det är också så att även eventuella positiva egenskaper avtar med åldern.

Så kan kroppsspråk och ordval avslöja en narcissist eller psykopat

Personer med psykopati lever inte lika länge

Men det har också visat sig att avtagandet av vissa personlighetsdrag, som våldsamma utbrott, ändå kanske inte kommer till uttryck. Många personer med psykopati lever inte lika länge som andra, utan dör ofta innan de fyller 50 år. Det beror enligt Svenn Torgersen på att de ofta lever extremt ohälsosamma och risktagande liv.

– De blir överfallna eller dör i slagsmål, olyckor eller tar livet av sig, säger han.

Det finns dock också psykopater som har bättre kontroll över sina beteenden och är mindre impulsiva. De är ofta mer försiktiga. För dem gäller fortfarande fynden om att en del personlighetsdrag minskar med åldern, men inte de om att psykopater många gånger lever kortare liv.

Blir du ”gaslightad”? Lär dig identifiera manipulativa taktiker

Källa: Expressen

Foto: TT

Se också: 8 tecken som kan tyda på att din vän är psykopat
1:13

Efter reklamen: Se också: 8 tecken som kan tyda på att din vän är psykopat

(1:13)

Slå på ljud

Utvald läsning