Popcorn på 5 olika sätt – så skiljer sig antalet kalorier

Bio popcorn och opoppade majskärnor
6 skäl att äta mer popcorn
1:15

Efter reklamen: 6 skäl att äta mer popcorn

(1:15)

Slå på ljud

Popcorn är sen tidigare ett konstaterat bra val av snacks. Vissa studier menar även på att de kan vara nyttigare än vissa grönsaker. Detta då de innehåller antioxidanten polyfenol som sägs sänka kolesterolet och förhindra vissa typer av cancer.

Men, hur vi förbereder dem och vad vi har på dem är det avgör hur bra de faktiskt är för oss. Här reder vi ut de bästa – och sämsta sätten att äta popcorn på.

Är popcorn nyttigt?

Popcorn är ju rent tekniskt en form av grönsak och spannmål på samma gång. När du äter popcorn får du därför i dig både vitamin A, vitamin K, kalcium, fiber, magnesium, fosfor, karoten och lutein. Som nämnt innan innehåller det också antioxidanten polyfenol. Så ja – en lagom konsumtion av popcorn kan absolut anses vara nyttigt, men tänk på hur du tillagar dem!

Popcorn på 5 sätt – vilket är nyttigast

Opoppade majskärnor

Troligen äter ingen popcorn på detta vis, men det kan ändå vara intressant att reda ut varför opoppade popcorn kan anses innehålla så mycket mer kalorier gentemot poppade. '

Det enkla svaret är att eftersom popcornet vid poppande expanderar i storlek, så är inte kalorierna lika koncentrerade. Två matskedar av kärnor motsvarar ungefär 110 kalorier men de ger oss också nästan en liter popcorn efter de poppats.

Recept på 5 nyttiga snacks – perfekta när du är sötsugen!

Luftpoppade popcorn

En portion (ca 28 gram) = ca 31 kalorier

Att poppa popcorn helt utan smör eller olja kan anses vara ett hälsosamt snack. Det är både kalorisnålt samtidigt som man får i sig de goda näringsämnen som popcorn innehåller.

Popcorn som poppats i kastrull med olivolja

En portion (ca 28 gram) = ca 55 kalorier.

Att poppa helt utan smör eller olja är givetvis mer kalorisnålt, samtidigt har olivolja i sig andra hälsofördelar värda att ta i beaktning. Studier har visat att livsmedlet både kan reducera risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer. Kanske kan det vara värt de extra kalorierna.

Bio-popcorn

En portion (ca 28 gram) = ca 135 kalorier

TYVÄRR är popcornen vi äter på bio såklart lite extra goda av en anledning. De skiljer sig nämligen ganska rejält i antalet kalorier. Dock handlar det framför allt om att man nog tenderar att äta betydligt mer än vad man kanske hade gjort hemma.

Även den minsta portionen på SF bio består av 58 gram, och innehåller totalt 269 kalorier. Halverar vi den portionen hamnar vi på ca 135 kalorier, det vill säga över 100 kalorier mer än de luftpoppade. De innehåller också mer mättat fett.

Mikropopcorn

UTAN SMÖR: En portion (ca 28 gram) = ca 113 kalorier

MED SMÖR: En portion (ca 28 gram) = ca 122 kalorier

Näringsinnehållet kan skilja sig en mellan märken och sort, men ovan är en ungefärlig riktlinje när det kommer till mikropopcorn. De skiljer sig således inte jättemycket att ta med eller utan smör sett till antalet kalorier, däremot innehåller de med smör mer mättat fett.

Nyttigt fredagsmys: 11 tips på snacks och sötsaker

En annan hälsonotis kring mikropopcorn är att de innehåller mycket salt och artificiella ingredienser som kan vara farliga för oss i stora mängder.

Nyttigaste sättet att äta popcorn på

Vi på MåBra menar på att det bästa alternativet, både smakmässigt och ur hälsoperspektiv, är att poppa popcornkärnor i kastrull med olivolja. På så vis håller man intaget naturligt, får i sig goda nyttoämnen samtidigt som man håller nere på kaloriintaget hyfsat. Men! Om man verkligen gillar popcornen på bio, kan det så klart göra gott för själen att unna sig även det då och då.

Källa: Livestrong.com, Fatsecret.com(kaloriräknare).

Foto: TT/Unsplash.

Utvald läsning