Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Forskare: Popcorn är lika hälsosamt som frukt och grönsaker

19 jan, 2017 
Popcorn är lika nyttigt som grönsaker
Popcorn – rena rama hälsokuren? Ja, i alla fall om man får tro amerikanska forskare. Här är anledningarna till att de kallar popcorn nyttigare än grönsaker.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 hälsosamma snacks eller mellanmålBrand logo
5 hälsosamma snacks eller mellanmål

Popcorn är en riktig hälsobomb, menar amerikanska forskare vid University of Scranton i Pennsylvania. De har studerat vårt mest populära biosnacks – och kommit fram till att de puffade majskornen innehåller en hel del nyttigheter.

En portion popcorn kan nämligen ge hela 70 procent av det rekommenderade dagliga intaget av fullkorn. Popcornen är dessutom fullproppade med nyttiga antioxidanter. Det handlar framför allt om antioxidanten polyfenol, som kan sänka kroppens kolesterol.

Se också5 olika sätt att tillaga popcorn, så mycket kalorier innehåller de.

Förhindrar cancer

Framförallt är det så kallade polyfenoler, en antioxidant som sänker kolesterol och förhindrar vissa typer av cancer, som gör popcorn nyttiga. När denna antioxidant späds ut med vatten mister den merparten av sina hälsogörande egenskaper. Det är därför forskarna menar att popcorn – som endast innehåller fyra procent vatten – är den bästa källan till denna superingrediens. Många grönsaker, frukter och bär är också rika på polyfenoler, men eftersom de innehåller upp till 90 procent vatten kommer antioxidanten inte till sin fulla rätt.

Den allra nyttigaste delen av popcornen är skalen, de som så ofta fastnar mellan tänderna. Där finns den högsta koncentrationen av fibrer och antioxidanter.

Popcorn är alltså ett bra val av snacks i tv-soffan eller biofåtöljen, men om du vill vara hälsosam, så tänk på att inte dränka dem i salt och smör. Det behövs heller inga stora mängder för att uppnå hälsoeffekter

FOTO: Shutterstock

Läs mer:

Gott & nyttigt – det visste du inte om popcorn!

Forskare: ”Här är världens nyttigaste snacks”

Annons